Skip to main content

Στα... αζήτητα 2,3 εκατ. ευρώ για τις προστατευόμενες περιοχές

Αν και υπάρχει ωριμότητα και εξειδίκευση για να απορροφηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ για τους ΦΔ, η κυβέρνηση καθυστερεί εδώ 2 χρόνια, λέει ο Σ. Καλαφάτης

Στα... αζήτητα παραμένουν εδώ και δυο χρόνια έτοιμα να απορροφηθούν 2,3 εκατομμύρια ευρώ, πολύτιμα για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας.

Αυτό αποκαλύπτει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης (η ερώτηση είναι από κοινού με το βουλευτή Τρικάλων, Κώστα Σκρέκα), ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, είναι τελικά οι ίδιοι απροστάτευτοι απέναντι στην ανικανότητα μιας κυβέρνησης δήθεν ... ευαίσθητης σε οικολογικά ζητήματα και γενικότερα για το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, που είναι και υπεύθυνος ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΝΔ, «τα οικοσυστήματα των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, διατρέχουν κίνδυνο από την μη αξιοποίηση του προγράμματος 'Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη' (ΕΠΥΜΕΠΑΑ). Ενώ η κυβέρνηση βρήκε έτοιμο και με ωριμότητα πολλών έργων το μεγαλύτερο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα, εδώ και δυο χρόνια δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ από τα προβλεπόμενα στο νέο ΕΣΠΑ κονδύλια για τη στήριξη των Φορέων Διαχείρισης».

«Η κυβερνητική ανικανότητα, στην περίπτωση αυτή, δεν γεννά μόνο κινδύνους απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και κινδύνους απώλειας ή υποβάθμισης πολύτιμου και συχνά αναντικατάστατου φυσικού πλούτου», επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ στην ερώτησή τους.

Πώς προκύπτουν όμως τα 2,3 εκ. ευρώ και σε ποια υπουργεία επιμερίζεται η ευθύνη;

Το υπουργείο Οικονομίας είναι αυτό που έχει την εποπτεία του τομεακού προγράμματος (ΕΠΥΜΕΠΑΑ), στο οποίο εντάσσονται οι ανεκμετάλλευτες δράσεις. Στον άξονα 12 του προγράμματος, με τίτλο «Στρατηγικές και δράσεις προώθησης της ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου», προβλέπονται χρηματοδοτήσεις για όλες τις Περιφέρειες της χώρας για δράσεις των Φορέων Διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές, συνολικού ύψους 1,65 εκ. ευρώ.

Οι δράσεις αυτές είναι:

1.Ανάπτυξη και εγκατάσταση Εθνικού Συστήματος Παρακολούθησης της Βιοποικιλότητας.

2.Δικτύωση και δημιουργία πλατφόρμας για την επικοινωνία και το συντονισμό δράσεων εποπτείας, διαχείρισης και ενημέρωσης για το σύνολο του Εθνικού Συστήματος των Περιοχών Natura 2000.

3.Εποπτεία της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων.

4.Χαρτογράφηση των ζωνών ευαισθησίας από έργα και δραστηριότητες, που μπορούν να προκαλέσουν όχληση.

5.Εκπόνηση Εθνικής Απογραφής Βιοποικιλότητας.

6.Χαρτογράφηση οικοσυστημάτων και οικοσυστημικών λειτουργιών.

Αντίστοιχες δράσεις προβλέπονται στον άξονα 13 του προγράμματος ξεχωριστά για δυο περιφέρειες, του Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας, που είναι σε ειδική κατηγορία, λόγω διαφορετικού ποσοστού συγχρηματοδότησης. Έτσι προστίθενται άλλα 670.000 ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά χρήματα που περιμένουν ακόμη την απορρόφησή τους να ανέρχονται στα 2,3 εκ. ευρώ.

Η καθυστέρηση, όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αν και έχει στα χέρια της έτοιμη δουλειά και ένα εξειδικευμένο πλήρως πλαίσιο για να εκταμιεύσει τα κονδύλια για τους Φορείς Διαχείρισης (ανάμεσα στους οποίους είναι και της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Εθνικό Πάρκο Αξιού, στην Κερκίνη, στις λίμνες Κορώνειας και Βόλβης κτλ.), εντούτοις καθυστερεί αδικαιολόγητα να το κάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση προέρχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο δεν έχει προσδιορίσει το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργούν οι Φορείς Διαχείρισης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή προς το παρόν η απορρόφηση των κονδυλίων και βέβαια η καλύτερη προστασία των σημαντικών αυτών οικοσυστημάτων.