Skip to main content

Στα άκρα η σύγκρουση της κυβέρνησης με την «Ελληνικός Χρυσός»

Η Ελληνικός Χρυσός απαντάει για την επιβολή προστίμων από το ΥΠΕΚΑ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση παύσης των εργασιών στις Σκουριές.

Μαίνεται η σύγκρουση της «Ελληνικός Χρυσός» με το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά την απόφαση της μητρικής της, Eldorado Gold να σταματήσει τις επενδύσεις στις Σκουριές, λόγω καθυστέρησης στην έγκριση των απαιτούμενων αδειών από το ΥΠΕΚΑ.

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της καναδικής εταιρείας, Πολ Ράιτ, όπου ανακοίνωσε την απόφαση για αναστολή των εργασιών (δείτε εδώ), η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ενέκρινε την επιβολή προστίμων 1,73 εκατ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός, για 21 παραβάσεις (δείτε εδώ).

Απαντώντας η Ελληνικός Χρυσός τονίζει πως «οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου».

Όπως σημειώνει, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε την κοινοποίηση και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας & Στρατωνίου) ενάντια στην Ελληνικός Χρυσός λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του Πολ Ράιτ.

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρεία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για εκβιασμό της Eldorado Gold και την κατηγόρησε επίσης για παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς, όπως είπε, με υπαιτιότητα του Πολ Ράιτ ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους, προκειμένου να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η αναστολή των εργασιών στις Σκουριές (περισσότερα εδώ).