Skip to main content

Πρωτοφανείς σκηνές στη διαμάχη για το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας

Αυτόφωρη σύλληψη για τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου και τον ιδιοκτήτη του χώρου ύστερα από μηνύσεις που κατέθεσαν ο ένας εις βάρος του άλλου.

Του Νίκου Ηλιάδη

Σκηνές, πρωτοφανείς για τα δεδομένα των ελληνικών πανεπιστημίων εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Ερευνητικό Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε μισθωμένους χώρους στην περιοχή της Θέρμης.

Την Καθαρά Δευτέρα ο ιδιοκτήτης του χώρου Δημήτρης Φαραζάς καθώς και ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης και από εκεί στο Αυτόφωρο, έπειτα από μηνύσεις που κατέθεσε ο ένας σε βάρος του άλλου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας στους δύο άνδρες τοποθετήθηκαν και χειροπέδες! Τελικώς ορίστηκε δικάσιμος για την προσεχή Τρίτη 27 Φεβρουαρίου.

Διαρκείς προστριβές

Το επεισόδιο αυτό ήταν το αποκορύφωμα των διαρκών προστριβών ανάμεσα στις δύο πλευρές οι οποίες λαμβάνουν χώρα εδώ και πολλούς μήνες. Είχε προηγηθεί στις 19 Ιανουαρίου η πράξη διοικητικής αποβολής του Εργαστηρίου από τον μισθωμένο χώρο, σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης την οποία πέτυχε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Σύμφωνα με την πλευρά του ιδιοκτήτη, έπειτα από την εκτέλεση της απόφασης διοικητικής αποβολής τοποθετήθηκαν κλειδαριές στο κτήριο και δόθηκε προθεσμία μερικών ημερών προκειμένου το Εργαστήριο να μεταφέρει από εκεί τον πολύτιμο και πανάκριβο εξοπλισμό του. Σύμφωνα πάντα με τον ιδιοκτήτη, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στελέχη του Εργαστηρίου επιχείρησαν να σπάσουν τις κλειδαριές και να εισέλθουν στο χώρο, γεγονός που οδήγησε τελικά τις δύο πλευρές στο Α.Τ. Θέρμης και από εκεί στο Αυτόφωρο και στην μεθαυριανή τακτική δικάσιμο.

Συμβόλαιο 2,5 ετών

Το Εργαστήριο εγκαταστάθηκε στον συγκεκριμένο χώρο τον Ιούλιο του 2014. Το μισθωτήριο συμβόλαιο, για λόγους ανεξήγητους για μια τέτοια επένδυση σε εξοπλισμό της τάξης των περίπου 30 εκατ. ευρώ, είχε διάρκεια μόλις 2,5 χρόνια και έληξε τον Δεκέμβριο του 2016. Έκτοτε το Εργαστήριο παρέμενε στο χώρο χωρίς να υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο. Ωστόσο, καθ’ όλο το 2017 το Πανεπιστήμιο δια του ειδικού λογαριασμού ΕΛΚΕ που είναι ο μισθωτής, κατέβαλε το ενοίκιο, ύψους 3.480 ευρώ το μήνα, υπό μορφή αποζημίωσης χρήσης καθώς δεν υπήρχε συμβόλαιο μίσθωσης.

Οικονομικές απαιτήσεις

Σύμφωνα με την πλευρά του ιδιοκτήτη το τελευταίο δίμηνο το Πανεπιστήμιο δεν έχει καταβάλει την αποζημίωση χρήσης. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο ΕΛΚΕ του οφείλει και άλλα ποσά (από προηγούμενα ενοίκια του 2015, λογαριασμούς ΔΕΗ και εργασίες διαμόρφωσης του χώρου) τα οποία ανέρχονται περίπου σε 70.000 ευρώ.

Όμως, οικονομικές απαιτήσεις έχει και το Πανεπιστήμιο από τον ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΛΚΕ έχει καταθέσει αγωγές σε βάρος του κύριου του ακινήτου διεκδικώντας ποσά τα οποία ανέρχονται συνολικά περίπου στα 1,9 εκατ. ευρώ. Η πρώτη αγωγή, για ποσόν 1.4 εκατ. ευρώ απορρίφθηκε από το δικαστήριο, ενώ η δεύτερη, ύψους περίπου 400.000 ευρώ εκδικάζεται στις 8 Μαρτίου.

Αύριο οι απαντήσεις

Η Voria.gr απευθύνθηκε προς τον υπεύθυνο καθηγητή του Εργαστηρίου Στέργιο Λογοθετίδη ο οποίος παρέπεμψε για απαντήσεις στην αυριανή συνέντευξη Τύπου η οποία διοργανώνεται κυρίως για το σκοπό αυτό. Ο κ. Λογοθετίδης δήλωσε, ωστόσο, ότι ο ιδιοκτήτης ακολούθησε μη νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να επιτύχει τη διοικητική αποβολή, παραπλανώντας, όπως είπε, το Α.Τ. Θέρμης. Επίσης, άφησε αιχμές κατά του Πανεπιστημίου για το γεγονός ότι μίσθωσε το χώρο μόνον για 2,5 χρόνια, ενώ ήξερε πως εκεί επρόκειτο να γίνει μια μεγάλη επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμό.

Σημειώνεται ότι στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας είναι εγκατεστημένες δύο πρωτότυπες, σε παγκόσμιο επίπεδο, γραμμές παραγωγής OPVs και ΟLEDs, δηλαδή οργανικών φωτοβολταϊκών και οργανικών ηλεκτρονικών, που χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων της Ε.Ε. και κυρίως του Smartonics.