Skip to main content

Στα 80 δολ. το αργό, ενώ απώλειες κατέγραψε ο χρυσός

Κοντά στα 80 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά τη χθεσινή του άνοδο, ενώ απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών κατέγραψε ο χρυσός στην Ασία.
Κοντά στα 80 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά τη χθεσινή του άνοδο καθώς κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι αμερικανικά αποθέματα αργού και οι προμήθειες των καυσίμων μειώθηκαν μαζί με την παραγωγή των διϋλιστηρίων και τις εισαγωγές.

Το αργό πετρέλαιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας φθάνοντας τα 80,33 δολ. το βαρέλι χθες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 887.000 βαρέλια φθάνοντας τα 336,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά 300.000 βαρέλια. Οι προμήθειες καυσίμων μειώθηκαν καθώς τα διϋλιστήρια λειτούργησαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 79,56 δολ. το βαρέλι, 2 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της νέας Υόρκης στις 12:50 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 44 σεντς, κλείνοντας τα 79,58 δολ. το βαρέλι. Φέτος το αργό έχει σημειώσει άνοδο 78%.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,9% φθάνοντας στα 8,58 εκατ. βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας. Μαζί με τον Κόλπου του Μεξικού οι εισαγωγές μειώθηκαν 16% στα 4,28 εκατ. βαρέλι καθώς ο τυφώνας «Ida» επηρέασε αρνητικά τις αφίξεις και τις φορτώσεις.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 79,54 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς υψηλότερα, στις 12:50 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες το μπρεντ σημείωσε άνοδο 0,6%, κλείνοντας στα 79,47 δολ. το βαρέλι.

Απώλειες για το χρυσό

Απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών κατέγραψε ο χρυσός στην Ασία καθώς κάποιοι επενδυτές πούλησαν το πολύτιμο μέταλλο για να κλειδώσουν τα κέρδη τους μετά το ράλι του σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι τιμές σποτ ισχυροποιήθηκαν στο ύψος των 1.152,85 δολ. η ουγγιά χθες ωθώντας την άνοδο των τεσσάρων τελευταίων ημέρα στο 3,8%.

Οι ράβδοι χρυσού για άμεση παράδοση υποχώρησαν έως 0,4% φθάνοντας στα 1.141,45 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκαν στα 1.141,80 δολ. η ουγγιά στις 8:27 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Δεκεμβρίου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) διαπραγματεύθηκαν με ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.142,20 δολ. η ουγγιά μετά την χθεσινή τους αναρρίχηση στα 1.153,40 δολ. η ουγγιά.

Αυτήν την εβδομάδα ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 2,2% καθώς το δολάριο υποτιμήθηκε 0,2% έναντι του καλαθιού των έξι κυριοτέρων νομισμάτων συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του γιέν. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι αξιωματούχος της Federal Reserve θα επαναλάβει την υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Φέτος ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 30%, οδεύοντας για ένατη ετήσια άνοδο, το μακροβιότερο διάστημα από τουλάχιστον το 1948, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση του μετάλλου για επένδυση ως εξασφάλιση έναντι της υποχώρησης του δολαρίου και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων για άμεση παράδοση το ασήμι υποχώρησε 0,3% φθάνοντας τα 18,5050 δολ. η ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.444 δολ. η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παρέμεινε αμετάβλητο στα 370,50 δολ. η ουγγιά στις 8:48 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.


ΠΗΓΗ: Bloomberg