Skip to main content

Στα 65,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του δήμου Νεάπολης - Συκεών

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, με μεγάλες επενδύσεις σε έργα και υποδομές, υποστήριξε ο δήμαρχος.

Έναν προϋπολογισμό ύψους 65,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να απαντήσει στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από τη διεύρυνση του δικτύου έργων και υποδομών, αλλά και να πολλαπλασιάε τις ποιοτικών υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα, προωθεί για το 2018 η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, όπως τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς προβλέπονται μεγάλες επενδύσεις σε έργα και υποδομές, όπως επίσης σε προγράμματα και δράσεις που κατατείνουν στη διαρκή βελτίωση της συνολικής εικόνας του δήμου.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται επενδύσεις 26.871.177 ευρώ σε έργα, σε αγορές κτιρίων τεχνικών έργων και απόκτηση παγίων, όπως και σε μελέτες-έρευνες και ειδικές δαπάνες.

Ταυτόχρονα μέσα από την χρηματοδότηση των δυο Νομικών Προσώπων του δήμου (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών) με 5,7 εκατ. ευρώ για σημαντικές παρεμβάσεις στην κοινωνία και την προσφορά κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

«Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε έναν άρτιο σχεδιασμό έργων για τα επόμενα χρόνια και στα διασφαλισμένα έσοδα του δήμου μας, τα οποία πέρασαν με επιτυχία από την αυστηρή κρίση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Όχι μόνο καλύπτουμε τις δαπάνες χωρίς την παραμικρή ανάγκη να προσφεύγουμε σε δανεισμό όπως κάνουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, αλλά χρηματοδοτούμε το ευρύτατο σχέδιο των επενδύσεων από το δημοτικό ταμείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Δανιηλίδης. Όπως υπογράμμισε, «όλα αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για έναν νοικοκυρεμένο δήμο που λειτουργεί με σχέδιο, με πρόγραμμα και με ιεραρχήσεις. Και αναπτυξιακός είναι, και κοινωνικά ευαίσθητος καθώς καλύπτει με επιπλέον ιδιαίτερη φροντίδα πάνω από 15.000 οικογένειες στον τομέα των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, κάτι που η κοινωνία το αναγνωρίζει αφού καθημερινά εισπράττει και βιώνει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων».

«Ασφάλεια και εγγύηση…»

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της κοινωνίας, των τοπικών συλλόγων και των φορέων στη συνδιαμόρφωση του προϋπολογισμού, κάτι που έγινε μέσα από τις διαδικασίες της διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου. «Όλο τον χρόνο, και όχι μόνο την περίοδο της διαδικασίας της διαβούλευσης, μαζί με τους συμπολίτες και συνδημότες μας, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας, διαμορφώσαμε έναν ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό, με κορυφαίο σταθμό τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μελών της να ξεπερνά το 75%, κάτι που δεν συναντάται σε άλλους δήμους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού Δημήτρης Ζιγκερίδης, που έκανε αναλυτική παρουσίαση του προϋπολογισμού, στάθηκε ιδιαίτερα στη διασφαλισμένη υλοποίησή του, αφού -όπως τόνισε- είναι διασφαλισμένα τα εχέγγυα της επιτυχίας του χάριν του δημοτικού ταμείου. Ως ελάχιστο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την χρηματοδότηση του τεχνικού προγράμματος ύψους 14,5 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους, αφού η συμμετοχή των εθνικών πόρων μόλις και αγγίζει τις 500.000 ευρώ (ΣΑΤΑ).

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό δυναμικό, ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και με έντονη κοινωνική διάσταση», υπογράμμισε αναφέροντας λεπτομερώς τις επιδράσεις του σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του δήμου, με έμφαση κυρίως στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, άθλησης, καθαριότητας, κ.λπ. Όπως ανέφερε, «σ’ αυτή την εικόνα που διακρίνει το δήμο μας φθάσαμε με ορθολογική διαχείριση των οικονομικών και με διαφανείς διαδικασίες στην εκτέλεση των έργων, των προμηθειών, κλπ., εξασφαλίζοντας ασφάλεια για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την επιτυχία όλων των στόχων μας διατηρώντας ως εγγύηση τον υψηλό δείκτη ρευστότητας, και μάλιστα κάνοντας επενδύσεις διατηρώντας παγωμένα τα δημοτικά τέλη για μια ακόμη φορά, ή ακόμη και γενναίες μειώσεις για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες».