Skip to main content

Στα 65 χρόνια η συνταξιοδότηση των γυναικών στη Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 έτη εντός της διετίας 2010-2012, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες.
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 έτη εντός της διετίας 2010-2012, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες, που απαιτούν εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης γυναικών-ανδρών.

«Ο αντίκτυπος του μέτρου αυτού είναι πολύ περιορισμένος» και θα επηρεάσει «περίπου 25.000 γυναίκες από σήμερα μέχρι το 2012», οι οποίες θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν στο 65ο έτος της ηλικίας τους, αντί του 61ου που ισχύει σήμερα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι, σε συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός Δημοσίου Τομέα Ρενάτο Μπρουνέτα ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το μέτρο αυτό θα διοχετευθούν προς ένα ταμείο για την οικογένεια και τις γυναίκες και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών.

Οι Βρυξέλλες απαίτησαν από την ιταλική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου του 2008 και να εξισώσει τα όρια συνταξιοδότησης. Αρχικά η Ιταλία είχε προβλέψει σταδιακή προσαρμογή μέχρι το 2018, αλλά σύμφωνα με τις επιταγές της Επιτροπής, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2012.

Ο μηχανισμός που είχε αποφασίσει η ιταλική κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από το 60ο στο 61ο έτος για το 2010 και στη συνέχεια αύξηση του ορίου κατά ένα έτος ανά διετία, μέχρι το 2018.