Skip to main content

Στα 45 δισ. ευρώ ο τζίρος της παραοικονομίας στη Ρουμανία

Σε ποσό που κυμαίνεται από 45 μέχρι 50 δισ. ευρώ εκτιμάται ο τζίρος της παραοικονομίας στη Ρουμανία, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρία συμβούλων αλλά και από τα στοιχεία της εθνικής στα
Σε ποσό που κυμαίνεται από 45 μέχρι 50 δισ. ευρώ εκτιμάται ο τζίρος της παραοικονομίας στη Ρουμανία, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρία συμβούλων «AT Kearny», σε συνεργασία με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της αυστριακής πόλης Λιντς, Φρέντερικ Σνάιντερ, αλλά και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ρουμανίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Capital».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ρουμανίας, την περίοδο 2000-2002, η παραοικονομία αντιστοιχούσε στο 17%-18% του ΑΕΠ και το 2009 στο 20% του ΑΕΠ. Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι  «μερίδιο» της παραοικονομίας σχετίζεται με εγκληματικές δραστηριότητες (οικονομικό έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών), με αποτέλεσμα να μη φορολογείται. Ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ο περιορισμός των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων, προστίθεται.