Skip to main content

Στα 150 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος που βρίσκεται σε ξένα χαρτοφυλάκια

Πάνω από 100 δισ. ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται αυτή την ώρα σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Αρμόδιες τραπεζικές πηγές έλεγαν μάλιστα στη Voria.gr ότι «το ποσό αυτό μπορεί να είναι και υψ
Πάνω από 100 δισ. ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται αυτή την ώρα σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, είτε αυτά είναι τράπεζες είτε ασφαλιστικά ταμεία είτε οποιασδήποτε μορφής funds. Αρμόδιες τραπεζικές πηγές έλεγαν μάλιστα στη Voria.gr ότι «το ποσό αυτό μπορεί να είναι και υψηλότερο και να φτάνει στα 150 δισ.». Το σίγουρο είναι ότι τα νούμερα «βγαίνουν». Υπολογίζεται ότι το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας μας, όπως αποτυπώνεται σε τίτλους του δημοσίου, προσεγγίζει τα 270 δισ. ευρώ.

Το πιθανότερο είναι ότι από αυτά, τα 150 δισ. βρίσκονται στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα 120 δισ. στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι η σταθερότητα των ομολογιών εξαρτάται από τις διαθέσεις των ξένων διαχειριστών, οι οποίοι, την κρίσιμη ώρα, δεν θα προβάλλουν ως …υπέρτατο αγαθό την εθνική οικονομία, αλλά το δικό τους κέρδος. Και δεν αποκλείεται να θελήσουν να ξεφορτώσουν τίτλους, αν διαπιστώσουν ότι δεν έχουν, βραχυπρόθεσμα, μέλλον.

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα άγχη του οικονομικού επιτελείου, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς ακριβώς είναι διανεμημένο το δημόσιο χρέος και τί ακριβώς συνεπάγεται αυτή η διανομή. Κι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κάθε πρωί, ένα από τα πρώτα πράγματα που ζητούν να μάθουν στο υπ. Οικονομικών είναι «πώς πάνε τα spreads».