Skip to main content

St. Petersburg State Ice Ballet: Η Ωραία Κοιμωμένη

Τα διάσημα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου το «μπαλέτο» του Piotr Ilyich Tchai
Τα διάσημα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης (St. Petersburg State Ice Ballet)  επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου  το «μπαλέτο των μπαλέτων» του Piotr Ilyich Tchaikovsky,  την Ωραία Κοιμωμένη σε μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της ADAM Productions

Το έργο ακολουθεί πιστά την αρχική εκδοχή του 1890, ενώ ο Konstantin Rassadin, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Ρώσος χορευτής και χορογράφος μεταφέρει με απαράμιλλη τέχνη την αυθεντική χορογραφία του Marius Petipa στον πάγο, αντικαθιστώντας τις πουέντ με παγοπέδιλα.

Πρωταγωνιστές στον πάγο 35 διακεκριμένοι χορευτές του καλλιτεχνικού πατινάζ  που παρουσιάζουν ένα θέαμα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και άμεμπτης δεξιοτεχνίας, προβάλλοντας την αρμονία, την κομψότητα και τη χάρη του κλασικού μπαλέτου με το δυναμισμό, την ισορροπία και το συγχρονισμό του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Το Μπαλέτο

Η παγκόσμια πρεμιέρα του μπαλέτου  Η Ωραία Κοιμωμένη, που αποτελείται από έναν πρόλογο και τρεις πράξεις έγινε στην Αγία Πετρούπολη στις 15 Ιανουαρίου του 1890. Ο Τσαϊκόφσκι ολοκλήρωσε τη μουσική σύνθεση το 1889, παρουσιάζοντας έτσι το δεύτερο από τα τρία μπαλέτα του, το οποίο θεωρήθηκε αριστούργημα και παραμένει έως σήμερα ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου. Το αρχικό σενάριο ήταν του Ivan Vsevolozhsky και βασιζόταν στο ομώνυμο παραμύθι του Charles Perrault, ενώ οι χορογραφίες του Marius Petipa.

Το μπαλέτο εστιάζει αναμφισβήτητα στις δύο κύριες, αντικρουόμενες δυνάμεις του καλού (η καλή νεράιδα) και του κακού (Carabosse). Το καθένα εκπροσωπείται από ένα κύριο θέμα που εμφανίζεται σε ολόκληρο το μπαλέτο, και χρησιμεύει ως σημαντικός μίτος στην πλοκή του έργου.

Πληροφορίες

24-28 Φεβρουαρίου 2010
διπλές παραστάσεις με ώρες έναρξης:
26-27/2 - 17:00 και 21:00
28/2 - 12:30 και 17:00