Skip to main content

Sprider Stores: Ενίσχυση τζίρου αλλά μείωση κερδών

Η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου κατά 13,2% και παράλληλη μείωση των κερδών της κατά 31,45%, σε ενοποιημένο επίπεδο, στο εννιάμηνο του 2009.
Ενίσχυση του τζίρου κατά 13,2% και παράλληλη μείωση των κερδών της κατά 31,45%, σε ενοποιημένο επίπεδο, στο εννιάμηνο του 2009 ανακοίνωσε η Sprider Stores.

«Παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική αγορά λόγω της οικονομικής ύφεσης και της πληγείσας καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Sprider Stores αποτυπώνουν ενίσχυση τόσο της δραστηριότητας όσο και της λειτουργικής κερδοφορίας», τονίζει η εταιρία στη σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 13,2% και ανήλθε σε 114.975 χιλ. ευρώ στο εννιάμηνο του 2009, έναντι 101.550 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στον αντίποδα, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (ΕΑΤΑΜ) σημείωσαν μείωση της τάξης του 31,4% και ανήλθαν σε 4.037 χιλ. ευρώ έναντι 5.884 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Ακόμα, τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 67.922 χιλ. ευρώ, έναντι 65.176 χιλ. ευρώ το εννιάμηνο του 2008, αυξημένα κατά 4,2%.

Επιπλέον σημειώνεται ότι «η Διοίκηση του Ομίλου, με προσήλωση στο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του δικτύου αλλά και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, η οποία έχει αναπόφευκτα επηρεάσει τόσο την ελληνική όσο και την ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης, έθεσε ως μείζον στρατηγικό στόχο για το τρέχον έτος την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Προκειμένου να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος, καθώς και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, ο Όμιλος προχώρησε σε μειώσεις τιμών, έτσι ώστε να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών στα Sprider Stores».

Ως αποτέλεσμα, το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 59,1% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 64,2% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι η επιδείνωση των συνθηκών, που επικράτησαν στην αγορά κατά το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης και εμμένουν έως σήμερα με ουσιαστικό αντίκτυπο τη μείωση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τις απώλειες πωλήσεων στην κρίσιμη περίοδο τουΔεκεμβρίου 2008, απόρροια των ταραχών, είχαν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση αποθεμάτων. Για τους λόγους αυτούς και με στόχο τον εξορθολογισμό του κόστους και την ορθή απεικόνιση των επιπτώσεων της αρνητικής συγκυρίας, η Διοίκηση του Ομίλου προχώρησε στη διενέργεια απομείωσης των αποθεμάτων ποσού  2.371 χιλ. ευρώ. Δεδομένου ότι η ανωτέρω εικόνα παρατείνεται και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο της τρέχουσας χρήσης, αναμένονται περαιτέρω απομειώσεις αποθεμάτων στο τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Συνέπεια των ανωτέρω τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 15.426 χιλ. ευρώ έναντι 14.676 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5,1%.

Αποτελέσματα μητρικής εταιρίας

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) της μητρικής εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 17.424 χιλ. ευρώ, έναντι 14.996 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 16,2%.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) αυξήθηκαν κατά 4,5% και ανήλθαν σε 6.804 χιλ. ευρώ, έναντι 6.510 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.