Skip to main content

«Σπίτι της»: Μια νέα θεατρική ομάδα εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη

Αποτελούμενη από νέους ανθρώπους, η ομάδα «Σπίτι της» θα δείξει το πρώτο δείγμα δουλειάς της με το θεατρικό έργο «Καύσωνας».

Μια καινούργια θεατρική ομάδα κάνει την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκη με στόχο να δώσει το δικό της στίγμα στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης.

Αποτελούμενη από νέους ανθρώπους, η ομάδα «Σπίτι της» θα δείξει το πρώτο δείγμα δουλειάς της με το θεατρικό έργο «Καύσωνας» που ανεβαίνει στον πολυχώρο «ΕΝΩ» από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Η Εμμανουέλλα Κοντογιώργου, δημιουργός της ομάδας, αναφέρει ότι βασικό στοιχείο της ομάδας είναι ο τρόπος δουλειάς και συγκεκριμένα το ότι είναι όλοι συνδημιουργοί της παράστασης χωρίς να διαχωρίζουν τους ρόλους του σκηνοθέτη και των ηθοποιών.

«Όταν δημιούργησα αυτή την ομάδα είχα ισχυρή την ανάγκη να δω πώς γίνεται θέατρο όπου όλοι να συνδημιουργούμε, να μην υπάχει ένας σκηνοθέτης ή ένας συγγραφέας πατριαρχίας και όλοι οι άλλοι να υπακούμε απο κάτω αλλά να δημιουργούμε όλοι μαζί» σημείωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα.

Αναφορικά με το όνομα της ομάδας, η Εμμανουέλλα δήλωσε πως αυτό οφείλεται σε έναν φίλο της όπου ένα βράδυ αντί να διαβάσει σε μια αφίσα θεάτρου «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», διάβασε μόνο το πρώτο μέρος νομίζοντας πως πρόκειται για κάποιο νέο θεατρικό έργο. 

Το έργο

Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα παλιό και παρακμιακό καφέ που βρίσκεται σε έναν σταθμό μιας εθνικής οδού (rest area) μια ημέρα καύσωνα. Κεντρικές ηρωίδες είναι οι δύο σερβιτότρες, οι οποίες ως άλλες αδερφές του Τσέχωφ ονειρεύονται να αφήσουν το καφέ και να ανοίξουν ένα σαλέ κάπου.

Η πλοκή ξεκινά όταν στο καφέ μπαίνουν μια νευρωτική κυρία που μένει κοντά, ένα οδηγός τουριστικού λεωφορείου που έκανε στάση για διάλειμμα και μια χήρα που έχει χαλάσει το αυτοκίνητό της.

Όπως αναφέρουν οι ηθοποιοί Ζηνοβία Ανανιάδου και Δημήτρης Τσάκας, ο καύσωνας εκείνης της ημέρας αποτελεί την αφορμή που αναγκάζει τους ήρες του έργου να εκφράσουν τα πραγματικά τους «θέλω».

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτιδα στο σημείωμα της για το έργο, οι ήρωες «ονειρεύονται, ο καθένας τη δική του «Μόσχα» σε αυτό το άγνωστο, ξεχασμένο από τον Θεό μέρος».
«Όταν δεν ονειρεύονται χορεύουν, τραγουδούν το αγαπημένο τους τραγούδι των 70ς ή πίνουν ένα ποτηράκι κονιάκ. Παντού γύρω τους μια αποπνικτική ζέστη, ο καταλύτης που ωθεί σιγά -σιγά τα πρόσωπα στα άκρα. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι κανείς δεν θα βγει αλώβητος από αυτή την τυχαία συνάντηση» αναφέρει η Εμμανουέλλα Κοντογιώργου.

Παραστάσεις: 21 Ιανουαρίου στις 9μμ (πρεμιέρα) έως 25 Φεβρουαρίου
Ημέρες και ώρες: Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 8μμ
Τιμές εισιτηρίων: 8ευρώ (κανονικό), 6ευρώ (μειωμένο), 4ευρώ (ατέλεια – ανέργων)
Πολυχώρος ΕΝΩ (Ερμού 11 και Ίωνος Δραγούμη)

Συντελεστές
Κείμενο: Εμμανουέλλα Κοντογιώργου, Χριστίνα Μπιρμπίλη
Σκηνοθεσία: Εμμανουέλλα Κοντογιώργου
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κοντογιώργου
Σχεδιασμός φώτων και επιμέλεια σκηνικού χώρου: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Ερμηνεύουν: Ζηνοβία Ανανιάδου, Σταυρούλα Κουλούρη, Δημήτρης Τσάκας, Μαρία Παπαδοπούλου, Εμμανουέλλα Κοντογιώργου

Βιογραφικά

Εμμανουέλλα Κοντογιώργου
Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το 2017. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Θέατρο Θησείον στην Αθήνα. Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία μικρού μήκους "Εδώ" και είναι μέλος του studio συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2016 συμμετείχε στις αναγνώσεις ποίησης και διηγημάτων για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ στην εκπομπή "Ποιητική Αδεία".

Ζηνοβία Ανανιάδου
Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το 2016. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό θέατρο και το Νέο θέατρο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και χορού.

Σταυρούλα Κουλούρη
Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το 2016 και πλέον είναι τελειόφοιτη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Συμμετείχε στην " Αγγέλα" του Γ. Σεβαστίκογλου σε σκηνοθεσία Γ. Παλούμπη στο
στο ΚΘΒΕ. Πήρε μέρος στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Αλάτι" της Μαίρης Αλέξη.

Δημήτρης Τσάκας
Σπούδασε Υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, Κινησιολογία και Σύγχρονο χορό στο Studio Vis Motrix και έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τους παραδοσιακούς χορούς. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το σώμα στο θέατρο και την τεχνική Ζακ Λεκόκ. Από το 2013 διδάσκει στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης χορογραφία, κινησιολογία και σύνθεση του αρχέγονου παραδοσιακού χορού με το σύγχρονο χορό μέσα από θεατρικές αντιλήψεις ενώ ως ηθοποιός έχει πάρει μέρος σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων.

Μαρία Παπαδοπούλου
Είναι τελειόφοιτη της σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Παράλληλα σπουδάζει στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης- φωνητική στο τμήμα Τζαζ, καθώς και σύγχρονο καθώς και κλασσικό χορό στη σχολή Καφαντάρη. Έχει συνεργαστεί με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, καθώς και με το First Position σε παιδικό θέατρο ως ηθοποιός. Είναι βοηθός σκηνοθέτη στην Picture Deal.