Skip to main content

Σπίρτζης: Δεν συμμετέχω σε στημένες διαδικασίες - Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευθύνη και είναι και υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ

«Λάθος η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει», τονίζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Δεν έβαλα φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης σχολιάζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» για την παραίτησή του από την πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Όπως αναφέρει αρχικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με 23%, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος. Μόνος του ήταν; Δεν υπήρχαν άνθρωποι που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο για να αναλάβουν μια ευθύνη; Όλοι είχαν ευθύνη, πολύ μεγαλύτερη από κάποιους που μετείχαν στην Πολιτική Γραμματεία. Νομίζω πως η διαδικασία που επιλέχτηκε, κατά την γνώμη μου, ήταν λάθος. Έπρεπε στην Κεντρική Επιτροπή να παραιτηθούν τα όργανα που είχε εκλέξει, να στείλουμε ένα μήνυμα πως δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα διευθετήσεων και ότι αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί και ότι υπάρχει και ευθιξία στους ανθρώπους και τα στελέχη που μετέχουν σε αυτά τα όργανα. Και έπειτα να πάει την ίδια μέρα η Κεντρική Επιτροπή να εκλέξει γραμματέα και πολιτική γραμματεία. Δεν είναι τίποτα το τρομερό. Αλλά δεν έγινε αποδεκτό».

Διευκρινίζοντας αναφορικά με το τι εννοεί σχετικά με το «κόμμα διευθετήσεων»  τόνισε ότι «δεν μπορεί η πρώτη προτεραιότητα που έχει κάθε στέλεχος να είναι τι διαπραγμάτευση θα κάνει με όποιον υποψήφιο στηρίζει για τον δικό του ρόλο την άλλη μέρα. Εδώ βλέπουμε να στηρίζουν έναν υποψήφιο πρόεδρο άνθρωποι, συντρόφισσες και σύντροφοι οι οποίοι πιστεύουν τελείως διαφορετικά πράματα. Ανομοιογενή τελείως. ‘Ένας προτείνει, όπως προτείνω και εγώ να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της ΕΕ και ο άλλος δεν θέλει να το ακούει και θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και μόνο. Δεν μπορεί όταν υπάρχουν τόσο διαφορετικές αντιλήψεις να στηρίζεις τον ίδιο υποψήφιο (που στις στηρίζει)».

«Λάθος η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει»

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η συνεκτική ουσία μεταξύ των δυνάμεων Σοσιαλδημοκρατίας που εμπεριέχονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, του Δημοκρατικού Κέντρου, των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Υπήρχε η συνεκτική ουσία και η εγγύηση του Αλέξη Τσίπρα και η εμπιστοσύνη», τόνισε.

«Από τη στιγμή που επέλεξε, λάθος κατά τη γνώμη μου, να αποχωρήσει και να εκλέξουμε νέο πρόεδρο, οφείλαμε κατά τη γνώμη μου να γίνει ένας ειλικρινέστατος διάλογος, να εκτιμήσουμε τα αίτια της ήττας. Γιατί χάσαμε με 24 μονάδες διαφορά;», συνέχισε ο κ. Σπίρτζης.

Κατά τον ίδιο: «Εάν εκλεγεί πρόεδρος η κουβέντα αυτή δεν θα γίνει και δεν είναι μια διαδικασία που απευθύνεται στην κοινωνία, είναι μια διαδικασία που απευθύνεται στο εσωτερικό κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά θα γίνει, όταν γίνει έκτακτο συνέδριο και κάτσουμε και κάνουμε τον απολογισμό μας, την ανάλυση των αιτιών της ήττας, την λήψη αποφάσεων. Εάν η λήψη πολιτικών αποφάσεων στο συνέδριο είναι σε αναντιστοιχία με αυτά που ο υποψήφιος πρόεδρος που έχει εκλεγεί, τι θα γίνει; Δεν θα επικρατήσει του προέδρου η θέση».

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευθύνη και είναι και υποψήφιοι πρόεδροι»

Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε πως «πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις σε πάρα πολλά πράγματα που θόλωσαν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές και όλη την 4ετία… Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευθύνη και είναι και υποψήφιοι πρόεδροι. Και ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου και ο κ. Παππάς. Για όλους λέω. ‘Έχουν ειπωθεί απόψεις πως η αναδιανομή του πλούτου γίνεται μέσα από τη φορολόγηση. Κατά τη γνώμη μου δεν γίνεται μόνο μέσα από αυτή».

Σε ερώτηση για το ποιον υποψήφιο για την προεδρία στηρίζει, απάντησε: «Είπα ότι δεν συμμετέχω σε στημένες διαδικασίες, πώς γίνεται να στηρίζω κάποιον, αφού δεν μετέχω».

Στη συνέχεια, ερωτώμενος για το εάν θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όχι. Εγώ προφανώς θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να μην δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα του δώσει μια δυναμική και μάλιστα τώρα πιο έντονα που δεν υπάρχει η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα».