Skip to main content

Σπίρτζης: Πληρώνονται σήμερα 3 εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΘ - Ελπίδα λύσης

Μετά την εκταμίευση, θα ελεγχθεί, ότι όλα τα χρήματα κατατέθηκαν στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό του Αυγούστου

Σχεδόν 134 εκατ. ευρώ, «χωρίς επαρκή τεκμηρίωση», διεκδικεί από το Δημόσιο ο ΟΑΣΘ, «δείχνοντας και τον πραγματικό στόχο όσων διαδραματίζονται», αναφέρει το υπουργείο μεταφορών σε σημερινή ανακοίνωση - απάντηση προς τον Οργανισμό, στην οποία, παράλληλα, ανακοινώνει ότι θα καταβάλει μόνον ένα μήνα δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αργότερα σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει χθεσινό δημοσίευμα της Voria.gr ότι ήταν θέμα ωρών μία κίνηση του υπουργείου προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης με την πληρωμή των εργαζομένων, προκειμένου τα λεωφορεία να επιστρέψουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός σε σημερινές δηλώσεις του δεσμεύθηκε για οριστική λύση στο θέμα άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση, καλώντας τους δήμους και την περιφέρεια του Μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης σε διαβούλευση για τη διαμόρφωση της τελικής λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έχει καλέσει τους εκπροσώπους των φορέων σε συνάντηση την Πέμπτη, στις 4 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο, αναζητεί άμεση λύση προκειμένου τα χρήματα να μη δεσμευτούν λόγω των φορολογικών εκκρεμοτήτων του ΟΑΣΘ και άλλων οικονομικών εκκρεμοτήτων του ΟΑΣΘ και να δοθούν στους εργαζόμενους. Πιο αναλυτικά, θα κατατεθούν 2 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ ταυτόχρονα καλούνται φορείς της Θεσσαλονίκης (Περιφερειάρχη, δημάρχους) να καταθέσουν προτάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή στο ΣΕΕΥΜΕ, (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών), μετά την εκταμίευση του ποσού, να ελεχθεί, ότι όλα τα χρήματα κατατέθηκαν στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό του δεύτερου μήνα δεδουλευμένων και να αποδοθούν στα αρμόδια Υπουργεία οι μισθοδοσίες των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Το ΥΠΟΜΕΔΙ καταγγέλλει ότι ο ΟΑΣΘ «αρνείται να δώσει κατάσταση μισθοδοσίας για τον εκ των υστέρων έλεγχο» των στοιχείων από το υπουργείο, ενώ χαρακτηρίζει «απαράδεκτα αιτήματα του ΟΑΣΘ για δήθεν οφειλές».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο ΟΑΣΘ διεκδικεί:

« - Ποσό ύψους 17.734.901,62 εκ. ευρώ, από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση
- Ποσό ύψους 9.457.885,12 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση
- Ποσό ύψους 3.367.847,93 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση
- Ποσό ύψους 1.493.925,17 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση, ως εξόφληση για το 2014
- Ποσό ύψους 17.198.657,71 εκ. ευρώ, με δικούς τους υπολογισμούς ως Φ.Π.Α.
- Ποσό ύψους 50.000.000 εκ. ευρώ, πάντα χωρίς στοιχεία, για τη δήθεν ελεύθερη μετακίνηση ανέργων
- Ποσό ύψους 15.655.952, 98 εκ. ευρώ, για το 2014, ως εκκρεμότητα της γνωστής διαδικασίας διαιτησίας του ΟΑΣΘ

Αναφέρει, επίσης, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο 19.079.520,19 εκ ευρώ. Συνολικά διεκδικεί, με την ευκαιρία του προβλήματος καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, 133.988.690,72 εκ. ευρώ».

Σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΟΑΣΘ, συνεχίζει η ανακοίνωση - απάντηση του ΥΠΟΜΕΔΙ, τα χρήματα αυτά θα διεκδικηθούν μέσω διαιτησίας, όπως γίνεται από το 1957, και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

«Μας υπενθυμίζουν ότι μάς έστειλαν τον λογαριασμό μισθοδοσίας της Εθνικής Τράπεζας, για να καταβάλουμε εκεί ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του ΟΑΣΘ. Και όχι του υπουργείου. Αρνείται να εκδώσει εγγυητική επιστολή, για να λάβει ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ όλα τα δεδουλευμένα. Αρνείται να δώσει κατάσταση μισθοδοσίας για τον εκ των υστέρων έλεγχο, για τον ένα μήνα χρωστούμενων δεδουλευμένων του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί και ο δεύτερος.

»Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση και τους ισχύοντες νόμους, οι προκαταβολικές μηνιαίες δόσεις χωρίς διασφαλίσεις είναι παράνομες. Το γνωρίζει και η διοίκηση του ΟΑΣΘ και ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

»Σημειώνουμε επίσης ότι στις μηνιαίες καταβολές του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ εμπεριέχεται το κέρδος των μετόχων. Όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και για τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και για τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΣΘ», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, το υπουργείο καλεί εντός της εβδομάδας (έπειτα από συνεννόηση εντός της ημέρας) τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους του μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο της νομιμότητας, για την επίλυση του προβλήματος μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τον ΟΑΣΘ καθώς και τις προτάσεις τους για την οριστική επίλυση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

«Ας πάρουν όλοι τις δικές τους ευθύνες για τη συνέχιση ή μη 60 χρόνων εκβιασμού του λαού της Θεσσαλονίκης και τη κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ.

Σπίρτζης: Έχουμε τελικό σχέδιο για τον ΟΑΣΘ αλλά δεν θα το πω

Νωρίτερα, μιλώντας στον Alpha 989, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως «έχουμε τελικό σχέδιο αλλά δεν πρόκειται να σας το πω. Η σύμβαση του ΟΑΣΘ είναι ένα μακροχρόνιο σκάνδαλο και έχουν πολιτικές δυνάμεις ευθύνη γι’ αυτό».

«Υπάρχει συγκεκριμένη μεθόδευση της διοίκησης και του προέδρου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. Το αναδεικνύουμε με δελτίο Τύπου. Δίνουμε στη δημοσιότητα την απάντηση στις τρεις προτάσεις μας. Να καταβάλουμε προκαταβολικά κάποια χρήματα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Το υπουργείο δεν χρωστάει ούτε ευρώ στον ΟΑΣΘ. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ μας ζητάει 133.938.690 ευρώ. Είναι η πάγια τακτική του ΟΑΣΘ μέχρι σήμερα, προβάλλει τεράστιες απαιτήσεις από το ελληνικό δημόσιο και έπειτα πηγαίνει η υπόθεση στην επιδιαιτησία. Για να δημιουργήσουν οι πολίτες αντίληψη για τα ποσά, λιγότερα από 80 εκατ. δίνονται στις συγκοινωνίες της Αθήνας και άλλα τόσα δίνονται στον ΟΑΣΘ. Είναι πρόκληση. Αυτό το βιολί δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα καταβληθεί ένας μήνας δεδουλευμένων. Αλλά πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάει στα χρέη των μετόχων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπίρτζης.

«Εύχομαι όποιος θέλει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δούμε τί έχει γίνει, ποιος έχει την ευθύνη», συμπλήρωσε.