Skip to main content

Σπίρτζης για Μετρό Θεσσαλονίκης: Οριστική λύση πριν τον Νοέμβριο

Στα 750 εκατ. ευρώ το ΕΣΠΑ για τα έργα του Υποδομών - Όπως είπε η Κορίνα Κρέτσου, για το μετρό Θεσσαλονίκης χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αναμένεται να έχει δοθεί οριστική λύση στο θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης είτε με την καταβολή χρηματικού ποσού που θα αποφασιστεί μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξίας μέσω της διαιτησίας είτε με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης στη συνάντηση που είχε με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου.

Η κ.Κρέτσου τόνισε ότι για το μετρό Θεσσαλονίκης χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας προκειμένου να μην μπλοκάρουν τα μεγάλα έργα. Παράλληλα, επιστήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων, και ιδιαίτερα του μετρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 2 δισ. ευρώ που γλυτώνει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στο ΕΣΠΑ (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, το ποσό των χρημάτων από το ΕΣΠΑ που αφορούν τα έργα του υπουργείου (μαζί με τους αυτοκινητοδρόμους) ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τους αυτοκινητοδρόμους ο κατάλογος περιλαμβάνει και σιδηροδρομικά έργα, ενώ μέσα σε 15 μέρες αναμένεται και νέα συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επίτροπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, το σχέδιο είναι ότι όποια έργα δεν ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για το ΕΣΠΑ, να μεταφερθούν ως έργα - γέφυρα στο νέο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση έργων για τις υποδομές με το νέο πρόγραμμα είναι εμφανώς χαμηλότερη από το ΕΣΠΑ και φθάνει τα 4 δισ. ευρώ.