Skip to main content

Σπίρτζης: Δεν θα αλλάξουμε τη νομοθεσία επειδή το θέλει μια εταιρεία

Είναι η πολλοστή φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει λόγο ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της, τονίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Δε θα αλλάξουμε την ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, επειδή το θέλει μια εταιρεία, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι θα αναστείλει τις επενδύσεις την στην Ελλάδα.

«Είναι η πολλοστή φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει λόγο ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της, αλλά δεν τις αναστέλλει και είναι πολύ λογικό να μην τις αναστέλλει, γιατί η σημερινή δραστηριότητά της είναι πολύ κερδοφόρα», τόνισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε:

«Το θέμα είναι ότι η επέκταση και αδειοδότηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας δε θα γίνουν μόνο γι' αυτή την εταιρεία. Δε θα αλλάξουμε την ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, επειδή το θέλει μια εταιρεία. Θα ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την εθνική νομοθεσία και θα προχωρήσει ή δε θα επιτραπεί μία δραστηριότητα, η οποία δεν είναι σύμφωνη με αυτήν τη νομοθεσία».

«Εγώ δεν έχω καταλάβει ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της η Eldorado, αλλά ότι αυτό θέλει να παρουσιάσει τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», ανέφερε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι σημερινές δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας δε θα ανασταλούν, όπως δεν έχουν ανασταλεί πολλές άλλες φορές στο παρελθόν».

Όπως διευκρίνισε, «είναι η τρίτη φορά και η πολλοστή, ανεπίσημα στο παρασκήνιο, όπως θυμάμαι από τη δραστηριότητά μου και ως πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου, όταν συνεχώς αυτό που έβαζε στο τραπέζι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι οι θέσεις εργασίας, ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της, ότι, ότι, ότι...».

Σημείωσε ακόμη ότι και στο παρελθόν η εταιρεία «αντί να κάτσει σε ένα τραπέζι διαλόγου για να βρει λύσεις με την τοπική κοινωνία, χρησιμοποίησε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις».

«Δεν ταιριάζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα τέτοιου είδους συμπεριφορά, από καμία εταιρεία που θέλει να λέει κιόλας ότι είναι και μια παραγωγική σύγχρονη εταιρεία. Λέει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογία και ότι σέβεται τους περιβαλλοντικούς νόμους. Δε νομίζω ότι μια εταιρεία, με όλα αυτά που επικαλείται η συγκεκριμένη τόσα χρόνια, θα είχε τέτοια προβλήματα στη λειτουργία και αδειοδότησή της» επισήμανε ο κ.Σπίρτζης.

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με αφορμή την ανακοίνωση των προθέσεων της Eldorado, ο κ. Σπίρτζης είπε: «Πιστεύω ότι όσοι εργολαβικά από τον πολιτικό κόσμο έχουν αναλάβει να προχωρήσουν παραπέρα τα αιτήματα της συγκεκριμένης εταιρείας, θα μπορέσουν να μας δώσουν καλύτερες εξηγήσεις και γιατί, όλα αυτά τα χρόνια, τα ελεγκτικά όργανα και οι υπηρεσίες δεν ενέκριναν τους συγκεκριμένους φακέλους με τους περιβαλλοντικούς όρους, που επικαλείται η συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά που ακούμε σήμερα από αυτούς τους ίδιους τους υπερασπιστές της Eldorado».