Skip to main content

Σπίρτζης από Θεσσαλονίκη: Επενδύσεις 12 δισ. ευρώ για έργα υποδομών

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για έργα υποδομών μέσω του πακέτου Γιουνκέρ και της ΕΤΕπ.

Η Ελλάδα θα προλάβει τις ημερομηνίες και θα εκμεταλλευτεί τους αναπτυξιακούς πόρους του πακέτου Γιουνκέρ (σσ: μέρος πόρων του νέου ΕΣΠΑ), έχοντας βάλει ως στόχο να υλοποιήσει στα επόμενα χρόνια έργα συνδυασμένων μεταφορών και συγκοινωνιακά, ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας και κεφάλαια της ΕΤΕπ.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΒΕΘ, με διοργάνωση του ομίλου νέων επιστημόνων και επαγγελματιών  ΗUMANS και την υποστήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Στις προτάσεις αυτές, που θα παρουσιαστούν στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20-21 Απριλίου, περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις του Μετρό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, μέσα σταθερής τροχιάς, έργα συνδυασμένων μεταφορών, εμπορευματικά κέντρα και η Σιδηροδρομική Εγνατία.

Ειδικά για τη Σιδηροδρομική Εγνατία, έργο που το πιστεύει πολύ ο κ. Σπίρτζης και το προωθεί παρότι συνολικά ο προϋπολογισμός του ξεπερνάει τα 5 δισ. Ευρώ, είπε χαρακτηριστικά οτι «θα πάμε σε μία νέα χάραξη του σιδηροδρόμου», διευκρινίζοντας ότι με αυτή τη νέα χάραξη θα συνδεθεί στο δίκτυο και η Καβάλα.  

Η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Κόλλια- Τσαρουχά, στο σημείο αυτό επισήμανε ότι στη νέα χάραξη κόμβο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας θα υπάρχει και στις Σέρρες.

Στη πρώτη φάση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, εξήγησε ο υπουργός, εντάσσεται το τμήμα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο ενώ ακολουθεί η σύνδεση Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη, τμήμα που ενδιαφέρει για την διακίνηση εμπορευμάτων. Στην κατάταξη των προτεραιοτήτων για το συγκεκριμένο άξονα θα ακολουθήσει η σύνδεση Θεσσαλονίκης με τη Δυτική Μακεδονία.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης, μέσω ενός νέου τύπου συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική θέση της χώρας δίνοντας προτεραιότητα στα έργα των συνδυασμένων μεταφορών, των εμπορευματικών κέντρων, των συγκοινωνιών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδιωχθεί η αξιοποίση επενδυτικών πόρων καθώς ο παραγωγικός ιδιωτικός τομέας έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα στα χρόνια της κρίσης.

Στους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης αναφέρθηκε και η κ. Κόλλια- Τσαρουχά, για να περάσει η χώρα στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Για τους HUMANS την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μησιάλης.