Skip to main content

Σπίρτζης: Αναβαθμίζεται σε διεθνές το αεροδρόμιο της Καστοριάς

Ο υπουργός Υποδομών μίλησε από την Κοζάνη για την εθνική σιδηροδρομική Εγνατία και τον υδάτινο πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας.

Την προώθηση του έργου της εθνικής σιδηροδρομικής Εγνατίας ως «σημαντικό πυλώνα για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της χώρας» έθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις εργασίες του 1ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της περιφέρειας, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός είπε ότι η σιδηροδρομική Εγνατία που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Σερβία και την Ευρώπη θα διέρχεται και από τη Δυτική Μακεδονία και μίλησε για την αναβάθμιση του τοπικού αεροδρομίου της Καστοριάς σε διεθνές, σε συνδυασμό με τη λειτουργία φορέα που θα αναλάβει την έκθεση και προβολή της παραγωγής των γουνοποιών της περιοχής.

Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει σπουδαίο υδάτινο πλούτο, αφού διαθέτει το 60% των επιφανειακών υδάτων της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων που θα κάνει πιο ευέλικτη την πρόσβαση, ενώ θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Έκανε ξεχωριστή αναφορά ως δείγμα καλής πρακτικής, στο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης του δήμου Κοζάνης, ύψους 18 εκατ. ευρώ, που θα γίνει σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, ενώ ανέφερε πως η περιοχή διαθέτει μεν πολλά φράγματα αλλά δεν έχει τα αντίστοιχα αρδευτικά έργα που θα αρδεύουν τις αγροτικές εκτάσεις.

Ο κ. Σπίρτζης καταλόγισε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά τη χάραξη του Ε65, επισημαίνοντας πως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το μεσαίο κομμάτι του οδικού άξονα και βρίσκεται σε καλό σημείο η εξέλιξη του έργου που αφορά το νότιο τμήμα του.

Ο υπουργός κάλεσε επίσης τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, με βάση τα πλεονεκτήματα της περιοχής, να σχεδιάσουν τις επιλογές τους και με βάση αυτές το υπουργείο Υποδομών να προωθήσει τα έργα Μεταφορών και Δικτύων.