Skip to main content

Πρόταση Κρέτσου για χρηματοδότηση Mμε με ευρωπαϊκά κονδύλια

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής προτείνει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από 100% ευρωπαϊκά κονδύλια με χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από 100% ευρωπαϊκά κονδύλια, με συνδυασμό διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων, προτείνει η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, τονίζοντας ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεγιστοποιήσουμε την πολιτική μας».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η πρότασή της διατυπώθηκε στο πλαίσιο του 8ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Καινοτομία, σε απάντηση της παρέμβασης της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη εξήγησε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται άμεσα «απλοποίηση των κανονισμών και ειδικές χρηματοδοτικές πλατφόρμες που θα συνδυάζουν ιδιωτικά κονδύλια με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Σχέδιο Γιούνκερ για να παράξουν καινοτόμα προϊόντα». «Οφείλουμε να βάλουμε την καινοτομία στην κορυφή των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ» κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Η απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής στην κ. Σπυράκη δείχνει ότι υπάρχει προβληματισμός για την ποιότητα των έργων που προτείνονται από τις χώρες του Νότου και ταυτόχρονα αναγνωρίζει την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, σχολίασε η ευρωβουλευτής.

Η παρέμβαση της κ. Σπυράκη και η απάντηση της κ. Κρέτσου

Σύμφωνα με την παρέμβαση της κ. Σπυράκη, «τέσσερεις παράμετροι καθορίζουν την πορεία των καινοτόμων προγραμμάτων στην ΕΕ Η πρώτη είναι οι συνέργειες. Πρέπει να δούμε ποιές είναι οι προτεραιότητες που χρηματοδοτούνται από τις συνέργειες των ιδιωτικών χρημάτων, των χρημάτων που προέρχονται από τα ταμεία της συνοχής και των χρημάτων που προέρχονται από το λεγόμενο Σχέδιο Γιούνκερ.  Η δεύτερη παράμετρος είναι η απλοποίηση».

Στο σημείο αυτό η ευρωβουλευτής μίλησε για τα προβλήματα χρηματοδότησης λέγοντας: «Έχετε ποτέ ρωτήσει κάποιον που έχει μια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και θέλει να προχωρήσει με ένα καινοτόμο project, πως φτάνει στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση; Η απάντηση είναι ότι βρίσκει πολλά εμπόδια μέχρι να φτάσει τελικά να χρηματοδοτηθεί, αν τελικά καταφέρει να χρηματοδοτηθεί».

«Το τρίτο σημείο», πρόσθεσε, «είναι οι διαφορετικές ανάγκες που έχει το κάθε κράτος μέλος και γι αυτό χρειαζόμαστε έναν Κανονισμό για την καινοτομία, ο οποίος όχι μόνο θα εναρμονίζει τις σχετικές νομοθεσίες, αλλά θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΈ θα οδηγεί την καινοτομία. Το τελευταίο σημείο είναι η εμπορευματοποίηση των προϊόντων της καινοτομίας, όπου και εδώ πάλι έχουμε ένα μεγάλο κενό. Οφείλουμε να δράσουμε αμέσως και πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά. Τα προϊόντα της καινοτομίας πρέπει τελικά να είναι προς όφελος των πολιτών».

Απαντώντας η κ. Κρέτσου, δέχθηκε τα προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση, λέγοντας ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις μας, δεδομένης της πολυπλοκότητας της πολιτικής μας και αυτό είναι λυπηρό».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση έχουμε αυτή την πρωτοβουλία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία έχει αξιοποιηθεί από 5 ή 6 χώρες και πραγματικά ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να δώσουν κίνητρα στις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους για να τη λάβουν υπόψη τους. Πρόκειται για 100% ευρωπαϊκά κονδύλια  και ένα πιθανό παράδειγμα που μπορώ να δώσω σχετίζεται με το συνδυασμό της ΕΤΕπ, με το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Horizon 2020 και ίσως με κοινωνικά ταμεία. Μετά την έγκριση του αναθεωρημένου Κανονισμού, ο παραπάνω συνδυασμός θα μπορούσε  να πραγματοποιηθεί».

Τέλος ενημέρωσε ότι «αυτή τη στιγμή συζητάμε με την ΕΤΕπ για μια μελλοντική επιλογή, π.χ. για την ενεργειακή απόδοση, γιατί πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι,  όχι μόνο στον τομέα των μετακινήσεων αλλά και όσον αφορά το digital energy package και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεγιστοποιήσουμε την πολιτική μας».