Skip to main content

Σπυράκη: Ο συμβιβασμός με ΔΝΤ δεν δημιουργεί βεβαιότητα για επενδύσεις

Το πρόβλημα είναι ότι εκκρεμεί μια δέσμευση των πιστωτών από τον Νοέμβριο του 2012 η οποία ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, τόνισε η ευρωβουλετής της ΝΔ.

Ο συμβιβασμός που διαφαίνεται στον ορίζοντα, στην πραγματικότητα, σπρώχνει το τενεκεδάκι προς τα κάτω, δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha.

«Από τη μια πλευρά θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, το άλλοθι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα χωρίς όμως χρηματοδότηση και από την άλλη πλευρά θα γίνει σαφές ότι τα μέτρα, τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, θα αποσαφηνιστούν μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 όπως προβλέπονταν», ανέφερε η κυρία Σπυράκη και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά, κατ’ εμέ τουλάχιστον, δεν θα δημιουργήσουν μια αίσθηση βεβαιότητας για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και αυτό για εμένα είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα δηλαδή είναι ότι εκκρεμεί μια δέσμευση των πιστωτών από τον Νοέμβριο του 2012 η οποία ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί».

Σε σχέση με το τι διαφορετικό θα πράξει η ΝΔ, η ευρωβουλετής ανέφερε: «Θα κάνουμε ένα σοκ αξιοπιστίας και μεταρρυθμίσεων που θα μας δώσει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθούμε. Και το βασικό στοιχείο που θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι άλλο από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Γιατί η οποιαδήποτε ρύθμιση για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους που προβλέπεται από το 2012, δεν είναι αρκετή  για να δώσει στην Ελλάδα δημοσιονομικό χώρο για να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία».

Αναφορικά με το κατά πόσο το Brexit θα επηρεάσει την Ελλάδα, ανέφερε: «Αφορά, καταρχήν, στον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός και άρα τι χρήματα θα πάρουμε για τα διαρθρωτικά ταμεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να οφείλει σύμφωνα με τους εδώ υπολογισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 50 έως 100 δισ. Αυτά τα χρήματα, είναι κυρίως χρήματα που πάνε για να τροφοδοτηθούν χώρες που έχουν προγράμματα συνοχής όπως είναι η Ελλάδα. Άρα το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για το Brexit μας αφορά όλους».

Τέλος, για τη συνεργασία των χωρών στην άμυνα, τόνισε ότι η ΕΕ πάει για ένα συμπληρωματικό αμυντικό πυλώνα του ΝΑΤΟ, για ένα ταμείο το οποίο υπάρχουν σκέψεις να χρηματοδοτηθεί μέχρι και με 5 δισ.
«Για την αμυντική έρευνα , για κοινές παραγγελίες που θα μειώσουν το κόστος στα κράτη μέλη και για διευρυμένη συνεργασία κατά περίπτωση, ανάλογα με την διάθεση των κρατών μελών ακόμα και για ανταλλαγή πληροφοριών.
Το βασικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε ώστε η Ελλάδα μας να είναι μέρος αυτής της ενισχυμένης συνεργασίας», τόνισε η κυρία Σπυράκη.