Skip to main content

Σπυράκη - Χρυσόγονος: Αυτά είναι τα μεγάλα εμπόδια για την ανάπτυξη

Οι δύο ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στις προοπτικές της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, σε εκδήλωση του Προξενικού Σώματος στο 28ο Money Show.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν πρέπει να περιμένουν πολύ άμεσα χρήματα για την πραγματική οικονομία, γιατί όπως αποδεικνύεται η Ελλάδα δεν ξέρει να μοχλεύει πόρους, δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει το «πακέτο Γιούνκερ», σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Ιταλία και η Ισπανία αλλά και η γειτονική μας Βουλγαρία.

Στην εκδήλωση του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης, με προσκεκλημένους ευρωβουλευτές την κ. Μαρία Σπυράκη και τον κ. Κώστα Χρυσόγονο, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ άρχισε με τα «κακά νέα», δηλαδή τα 60 περίπου δισ που το Ην. Βασίλειο, λόγω Brexit, πρέπει να επιστρέψει στην ΕΕ αλλά αρνείται, κάτι που θα έχει επίπτωση και στην Ελλάδα, ενώ πέρασε στα χειρότερα νέα, όπως είπε, που αφορούν την πορεία του ΕΣΠΑ.

«Η κυβέρνηση μιλάει για υψηλές απορροφήσεις, αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν στην αγορά γιατί τα δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια παρκάρονται σε εσωτερικές δομές», υπογράμμισε η κ. Σπυράκη προσθέτοντας ότι ουσιαστικά κενό γράμμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες, έχει μείνει το πακέτο Γιούνκερ επειδή η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει ορίσει Εθνική Επενδυτική Τράπεζα ( σ.σ συγκεκριμένα το ΕΤΕΑΝ), όταν στη Βουλγαρία έχουν οριστεί τέσσερις εθνικές επενδυτικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι, σημαντικά κονδύλια να μένουν δεσμευμένα στις Τράπεζες και να μην φτάνουν στις επιχειρήσεις.

Η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι η απάντηση που δίνει η ΝΔ στο πρόβλημα είναι η δημιουργία ειδικών πλατφορμών ανά κλάδο, με την συνένωση πόρων του ΕΣΠΑ, του πακέτου Γιουνκέρ και ιδιωτικών, ώστε να χρηματοδοτούνται και μμε.

«Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να αντιγράψουμε καλές πρακτικές προσαρμόζοντάς αυτές στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό νομοθετικό και φιλικό για τον επενδυτή περιβάλλον», κατέληξε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθ. Κώστας Χρυσόγονος, εκτίμησε ότι με την επίτευξη μίας συμφωνίας για γενναία ελάφρυνση του χρέους, στο αυριανό Eurogroup, η χώρα θα μπορέσει σταδιακά και ως το καλοκαίρι του 2018 να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές.

Ωστόσο το πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας δεν θα αντιμετωπιστεί - καθώς μάλιστα υπάρχουν πολύ υψηλές τοκοχρεωλυτικές δόσεις το 2022- εάν δεν διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας.

«Πρέπει να σταματήσει η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Πρέπει να υπάρξει διάλογος και σύγκληση των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, που σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα εργοδοτών και εργαζομένων, θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα μακράς πνοής», είπε ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε:

«Χρειαζόμαστε 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας για να γίνουμε βιώσιμοι από οικονομική και κοινωνική άποψη».

Για να έχει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης η ελληνική οικονομία, πρέπει να ξεπεράσει τρια μεγάλα εμπόδια:
- Χρειάζεται κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας. Ταχύτεροι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης, με παρεμβάσει στην ποινική, διοικητική και αστική δικαιοσύνη.
- Αντιμετώπιση του μεγάλου ασθενή, της δημόσιας διοίκησης, με την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης και σύνδεσης της αμοιβής με την απόδοση. Αποδοτική διοίκηση απαιτεί την αποδόμηση του πελατειακού συστήματος.
- Αύξηση των δημοσίων εσόδων όχι με οριζόντια αλλά με στοχευμένα μέτρα.

Πολύ χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Mέσα στις πολλές ανοησίες που είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε και κάτι σωστό με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε"».

Από το ακροατήριο ρωτήθηκαν οι ομιλητές, ποιοί θεωρούν ότι θα υλοποιήσουν τα «πρέπει». Γιατί οι εκάστοτες κυβερνώντες μένουν στα «να» και τα «θα» όταν ξέρουν που υπάρχει πρόβλημα και τι πρέπει να κάνουν.

Απάντηση μια στα ερωτήματα αυτά βεβαίως δεν υπάρχει γιατί αφορούν τις πολλές παθογένειες του πολιτικού συστήματος, επί δεκαετίες.