Skip to main content

Spiegel: Να μια φορά που Έλληνες και Γερμανοί συμφωνούν

Έλληνες και Γερμανοί συμφωνούν ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα - Διαμαρτυρίες Γερμανών πολιτών ανέβαλαν απέλαση Αφγανού

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα αναφέρεται στο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τις εκτιμήσεις Ελλήνων και Γερμανών: «Εδώ και χρόνια πολιτικοί στο Βερολίνο και την Αθήνα διαφωνούν για το πώς η επιβαρυμένη από το χρέος Ελλάδα μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της. Παρά τις πολλές διαφωνίες τους, οι δυο κυβερνήσεις μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν παράγοντα: στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Έλληνες υποθέτουν ότι το ΔΝΤ δεν θέλει πλέον να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Αρχικά είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015, ότι το ΔΝΤ θα συνέβαλε με μέχρι 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει δώσει ούτε σεντ στην Αθήνα.»

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θεωρεί πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και για αυτό ζητά κούρεμα. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει το κούρεμα να γίνει το 2018. Ο υπολογισμός που κάνει η γερμανική κυβέρνηση είναι ότι έτσι το θέμα θα κρατηθεί μακριά από τον προεκλογικό αγώνα. Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο επιμένει στη συνεργασία με το ΔΝΤ διότι πιστεύει πως μόνο εάν συμμετέχει το ΔΝΤ με τους αυστηρούς του όρους και με τα κεφάλαιά του, μπορούν να γίνουν αποδεκτά στους Γερμανούς τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα. Οι Έλληνες πάλι είναι δυσαρεστημένοι με το ΔΝΤ διότι αυτό δεν τάσσεται αρκετά δυναμικά για την απομείωση του χρέους…Η παρτίδα πόκερ που παίζεται είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα διότι όσο δεν αποφασίζει το ΔΝΤ αυξάνεται η ανασφάλεια των επενδυτών στην Ελλάδα».

Νίκησε το κουράγιο των μαθητών

Ένα από τα θέματα σχολιασμού στο γερμανικό Τύπο είναι η αναβολή της απέλασης ενός μαθητή αφγανικής καταγωγής στη Νυρεμβέργη μετά από παρέμβαση κυρίως των συμμαθητών του. Η Süddeutsche Zeitung γράφει για το θέμα: «Το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην Καμπούλ εδώ και χρόνια συνέπεσε χρονικά με τη σχεδιαζόμενη απέλαση ενός αιτούντος άσυλο από το Αφγανιστάν και την αντίσταση που μαθητές και πολίτες προέβαλαν στη Νυρεμβέργη και προβλήθηκε από την τηλεόραση. Ήταν μια σύμπτωση. Όμως αυτή η σύμπτωση έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις απελάσεις στο Αφγανιστάν. Τώρα η εκτέλεση της απέλασης αναβλήθηκε μέχρι νέες εικόνες στην τηλεόραση να μας υπενθυμίσουν τη βία που επικρατεί στρη χώρα. Ένα πράγμα είναι όμως σίγουρο. Προς το παρόν δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες εικόνες από τρομαγμένους Αφγανούς και νεαρούς που συγκρούονται με την αστυνομία. Αυτή είναι μια επιτυχία που οφείλεται στο κουράγιο των μαθητών στη Νυρεμβέργη και στις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω των επερχόμενων εκλογών».

Τέλος για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Σε ποιες συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσει μια ηθική ερμηνεία του νόμου περί ασύλου μπορεί να το δει στη Νυρεμβέργη, όπου η απέλαση ενός Αφγανού του οποίου είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου οδήγησε σε ταραχές. Δεν ευθύνεται ο συγκεκριμένος νόμος αλλά το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται που οι πολιτικοί όλων των κομμάτων τονίζουν: ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική και ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ ασύλου και μετανάστευσης. Και αυτό θα υπάρξει μόνο εφόσον τεθούν σαφή όρια».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle