Skip to main content

Spiegel: Μητσοτάκης, νικητής σε μια κουρασμένη χώρα

«Μετά από τόσα χρόνια κρίσης συγχωρεί κανείς πολλά στον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό», γράφει το γερμανικό περιοδικό, αναφερόμενο στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Στον «θρίαμβο Μητσοτάκη» αναφέρεται το περιοδικό Spiegel Online, ένας θρίαμβος ο οποίος μπορεί να διαβαστεί στις Βρυξέλλες ως «αναδρομική επιβεβαίωση της σκληρής λιτότητας που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα από το 2010».

«Στην πραγματικότητα η κυριαρχία του Μητσοτάκη είναι και μια έκφραση του πόσο η πολιτική λιτότητας έχει εξαντλήσει τη χώρα», σχολιάζει το περιοδικό. «Μετά από τόσα χρόνια κρίσης συγχωρεί κανείς πολλά στον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό, αρκεί η οικονομική κατάσταση να παραμένει σταθερή».

«Το 2022, μια υπόθεση υποκλοπών τεράστιων διαστάσεων ήρθε στο φως: η μυστική υπηρεσία, που υπάγεται απευθείας στον Μητσοτάκη, φέρεται να υπέκλεπτε τα τηλέφωνα πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και αντιπάλων εντός του κόμματος», αναφέρει το Der Spiegel. «Και παρόλο που οι καταγγελίες φαίνονται εξαιρετικά σοβαρές, η έρευνα καθυστέρησε από την κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έπεσε από την 65η θέση (2019) στην 107η θέση (2023) στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Η κύρια υπερασπιστική γραμμή του Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του σκανδάλου ήταν να αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη».

«Γιατί όμως δεν έχει συνέπειες η κριτική στον Μητσοτάκη; Γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα αισθάνεται ανακούφιση, καθώς του προσφέρονται ξανά προοπτικές ανόδου», απαντά το περιοδικό. «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να αρθρώσει αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις, από τη στιγμή που έπρεπε, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας της ΕΕ».

taz: Η μόνη κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης

Την «οικογενειοκρατία του Μητσοτάκη» αναλύει και σχολιάζει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung. «Ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας. Ο προπάππους του Κωνσταντίνος, ο 'Γερο-Κωστής', είναι ο ιδρυτής του γένους Μητσοτάκη», αναφέρει η taz. «Ο παππούς του Κυριάκου (...) ήταν βουλευτής», ενώ ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «συνδιαμόρφωσε την πολιτική στην Ελλάδα για σχεδόν 50 χρόνια, ενώ από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε πρωθυπουργός».

«200 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και περισσότερα από 40 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η οικογενειοκρατία παραμένει τόσο εδραιωμένη στην αθηναϊκή πολιτική, όσο ο νεποτισμός και το πελατειακό κράτος», σχολιάζει η εφημερίδα. «Τί κι αν πέρασαν παγκόσμιοι πόλεμοι, περιφερειακοί πόλεμοι, ένας εμφύλιος, κρατικές χρεοκοπίες, στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία δεν εξαλειφεται», καταλήγει η taz.

Η Ελλάδα φέρεται να αγνόησε βοήθεια της Frontex

«Την ημέρα πριν από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, που οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρούς πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Yπηρεσία Προστασίας των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ (Frontex) είχε ήδη ανακαλύψει το σκάφος πετώντας πάνω από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης», αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την Frontex όμως, οι ελληνικές αρχές αγνόησαν προσφορά βοήθειας από τον οργανισμό της ΕΕ λίγο πριν από το θανατηφόρο προσφυγικό δυστύχημα.

Η Frontex «προσέφερε πρόσθετη αεροπορική υποστήριξη στις ελληνικές αρχές, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Η αντιμετώπιση του ατυχήματος έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων. Μετά τη θανατηφόρο καταστροφή, η ελληνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του σκάφους δεν ζήτησε βοήθεια και μάλιστα ότι μετά την πρώτη επαφή από την ελληνική πλευρά αρνήθηκε επανειλλημμένα την προσφορά βοήθειας και ανέφερε ότι το σκάφος ήθελε να συνεχίσει την πορεία του προς την Ιταλία», συμπληρώνει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα.

Η Neue Zürcher Zeitung παραθέτει μια ακόμη παράμετρο της υπόθεσης. σύμφωνα με την εφημερίδα της Ζυρίχης «η Frontex σκέφτεται να αποσυρθεί από την Ελλάδα. Οι επιζώντες εγείρουν σοβαρές καταγγελίες κατά του Λιμενικού Σώματος. Αλλά στην Αθήνα θα προτιμούσαν να ξεχαστεί το θέμα».

Πηγή: Deutsche Welle