Skip to main content

Δυνάμεις της Frontex στα ελληνικά σύνορα η απάντηση ΕΕ στον Ερντογάν

Η Frontex σχεδιάζει να στείλει δύναμή της που θα επιτηρεί τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, με αρχηγείο του σώματος το Κιλκίς.

Η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις «πύλες» της Τουρκίας και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, οδηγεί την ΕΕ σε ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα και δεν θα προχωρήσουν προς την κεντρική Ευρώπη.

Πληροφορίες του Spiegel αναφέρουν ότι η Frontex σχεδιάζει να στείλει δύναμή της που θα επιτηρεί τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Το γερμανικό περιοδικό, στη διαδικτυακή έκδοσή του, σημειώνει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει τέτοια δράση η Frontex από τη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση.

Εκτιμάται ότι περίπου 60 άνθρωποι της Frontex θα σταλούν εκεί, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ελληνες αξιωματούχοι ασφάλειας, τους οποίους επικαλείται το Spiegel, αναφέρουν ότι το βήμα αυτό είναι μία απάντηση της ΕΕ στην αυξανόμενη ανησυχία ότι οι Τούρκοι μπορεί να στείλουν ξανά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη βαλκανική διαδρομή.

Για αυτό σχεδιάζονται δύο αποστολές της Frontex. Η πρώτη θα επικεντρωθεί στον έλεγχο διαβατηρίων στα επίσημα συνοριακά περάσματα και η δεύτερη θα περιπολεί τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη διέλευσή τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα την περιοχή αυτών των επιχειρήσεων. Το αρχηγείο θα είναι στο Κιλκίς και μία δεύτερη βάση στους Ευζώνους.

Εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, σύμφωνα με το Spiegel, δείχνει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων της Frontex μπορεί να επεκταθεί και στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Έως τώρα, οι άνθρωποι της Frontex στα βόρεια ελληνικά σύνορα απλά καταγράφουν τους πρόσφυγες, σημειώνει το δημοσίευμα, που θυμίζει ότι το 2015 η Ελλάδα αρνούνταν να επιτρέψει στην Frontex να αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα.