Skip to main content

Spiegel: Από τα στρώματα στη... Βουλγαρία οι ελληνικές καταθέσεις

Αύξηση των ελληνικών λογαριασμών σε βουλγαρικές τράπεζες διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό - Στους 60.000 οι νέοι λογαριασμοί από Έλληνες καταθέτες

Μαζική φυγή ελληνικών καταθέσεων προς τις τράπεζες της Βουλγαρίας, διαπιστώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Όπως τονίζεται, προκειμένου να προστατεύσουν τα μετρητά τους από τους ελέγχους κεφαλαίων στην Ελλάδα, οι πολίτες της χώρας κάνουν ένα μικρό ταξίδι στη γειτονική χώρα, ενώ και οι επιχειρήσεις μετακινούν εκεί υποκαταστήματα ή και συνολικά τις έδρες τους.

Κατά το Spiegel, οι αυστηροί έλεγχοι που προστατεύουν τις ελληνικές τράπεζες από την κατάρρευση, οδηγούν σε μαζική έξοδο προς τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

«Η φωνή από την άλλη μεριά της τηλεφωνικής σύνδεσης είναι ευγενική», λέει ο αρθρογράφος, Γιώργος Χρηστίδης, κάτοικος Θεσσαλονίκης: «Καλημέρα, για τους Έλληνες πολίτες είναι πολύ απλό να ανοίξουν σε εμάς λογαριασμό σε ευρώ ή σε βουλγαρικά Λεβ. Πρέπει απλώς να επισκεφθούν ένα από τα υποκαταστήματά μας και να δείξουν μία ταυτότητα ή ένα διαβατήριο». Αυτό λέει μία υπάλληλος της θυγατρικής της Unicredit, της Βulbank, μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της Βουλγαρίας, στη Σόφια, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Σε άψογα Αγγλικά, εξηγεί ότι το άνοιγμα ενός λογαριασμού χρειάζεται μόνο μερικές ώρες. Οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω Internet είναι απ' ευθείας δυνατές με υπολογιστή ή smartphone και η κάρτα ηλεκτρονικών πληρωμών εκδίδεται εντός πέντε ημερών.

Ο συντάκτης του άρθρου, αναφέρει ότι η υπάλληλος του πρότεινε να μην μεταβεί στη Σόφια, αλλά στο Sandanski, που είναι σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Μετά από την εφαρμογή των capital controls στην Ελλάδα οι τραπεζοϋπάλληλοι της Βουλγαρίας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με Έλληνες πελάτες. Μερικοί προσπαθούν να παρακάμψουν τον περιορισμό στις αναλήψεις των 420 Ευρώ ανά εβδομάδα, άλλοι να παρακάμψουν τη διαδικασία έγκρισης για μεγάλα εμβάσματα στο εξωτερικό. Άλλοι φοβούνται είτε κούρεμα καταθέσεων είτε επιστροφή στη δραχμή.

Τώρα πολλοί χρησιμοποιούν τον βουλγαρικό λογαριασμό τους για να τοποθετήσουν χρήματα κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα. Τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν σε όξυνση, οι αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έφτασαν τα €45 δισ. Αυτά τα λεφτά είναι που τώρα πάνε στη Βουλγαρία.

Για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αυτό μετατρέπεται σε ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέχρι τώρα έχει επιτραπεί στους πολίτες να παίρνουν μαζί τους €2000 ανά ταξίδι προς το εξωτερικό. Αν λοιπόν κανείς μέσα σε μία εβδομάδα κάνει τη μικρή διαδρομή προς το Sandanski μία φορά τη μέρα, μπορεί να βγάλει 14.000 έξω – κι αυτό τελείως νόμιμα.

Σε ορισμένους δε φτάνει ούτε αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν την περίπτωση μίας γυναίκας, στης οποίας τη βαλίτσα ανακαλύφθηκαν €23.000, καθώς ταξίδευε σε λεωφορείο με κατεύθυνση την Αλβανία. Κατέσχεσαν προσωρινά τα χρήματα, και η γυναίκα πλήρωσε πρόστιμο.

Οι επιχειρήσεις που έρχονται στη Βουλγαρία, διαπιστώνουν άμεσα τα πλεονεκτήματα της γειτονικής χώρας. Ενώ στην Ελλάδα η φορολογία για τις επιχειρήσεις φτάνει το 29%, η Βουλγαρία προσελκύει επενδύσεις με φορολογία 10% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες μία ελληνική επιχείρηση μπορεί να ανοίξει θυγατρική στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Krasen Stanchev του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Αγοράς στη Σόφια, οι ελληνικές επιχειρήσεις από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά έχουν επενδύσει 4,5-5 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία. Υπολογίζει, ότι μέχρι και 60.000 Έλληνες έχουν ανοίξει αυτόν τον καιρό λογαριασμό σε μια βουλγαρική τράπεζα.

Όπως λέει ένας Έλληνας επιχειρηματίας υπό καθεστώς ανωνυμίας, αυτό αποτελεί καθαρά μία στρατηγική επιβίωσης: ένας βουλγαρικός λογαριασμός έσωσε την εταιρία μου, ανέφερε ιδιοκτήτης μίας μεσαίας εξαγωγικής επιχείρησης από τη Θεσαλλονίκη. Με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό από το βουλγαρικό του λογαριασμό και παρακάμπτοντας τις πολύπλοκες διαδικασίες έγκρισης για τις συναλλαγές στο εξωτερικό, μπορεί και πληρώνει τους προμηθευτές του εκτός Ελλάδος.

«Πριν από λίγα χρόνια, η Ελλάδα ήταν ακόμα φορέας ελπίδας, αλλά και πρότυπο για άλλα κράτη των Βαλκανίων. Ήμαστε μια ανεπτυγμένη οικονομία, σταθερά βασισμένη στη Δύση, μέρος του πυρήνα της Ευρώπης», δήλωσε ο επιχειρηματίας. «Τώρα ακόμα και η Αλβανία φαίνεται ελκυστικότερη».