Skip to main content

Σοβαρό κίνδυνο αποσύνθεσης της ΕΕ διαπιστώνει ο Έτινγκερ

Όπως είπε, η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης έγινε «πολύ γρήγορα» και δεν ευνοεί σήμερα «την ικανότητα δράσης» της Ευρώπης.

Σοβαρό κίνδυνο για αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως υπό την πίεση των λαϊκιστών, εντοπίζει ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Όπως τονίζει ο κ. Έτινγκερ, «η ΕΕ έχει μάθει να ξεπερνάει τις κρίσεις, αλλά αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που αποκτούν κυβερνήσεις ασταθείς ή λαϊκιστικές. Αυτό με ανησυχεί και αντιλαμβάνομαι για πρώτη φορά έναν σοβαρό κίνδυνο αποσύνθεσης της ΕΕ».

Ο Γερμανός επίτροπος, μέλος του συντηρητικού CDU της Μέρκελ, επισήμανε ότι η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης έγινε «πολύ γρήγορα» και πως δεν ευνοεί σήμερα όσον αφορά «την ικανότητα δράσης» της Ευρώπης, καθώς οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση όσον αφορά τη στάση που θα υιοθετήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πάντως, ο κ. Έτινγκερ έκρινε ότι η διεύρυνση αυτή ήταν δικαιολογημένη για πολιτικούς λόγους.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ «κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ίσως και κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας».