Skip to main content

Σουρωτή:Στις 21 Δεκεμβρίου η ΓΣ για νέα διοίκηση που ζήτησε ο Σαββίδης

Στην γενική συνέλευση θα συζητηθεί μία πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πρόταση ενός ετήσιου επιχειρησιακού προγράμματος. Η θέση του Δήμου.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οι μέτοχοι της Σουρωτής Α.Ε., παλιοί αλλά βεβαίως και οι μεγάλοι νέοι, θα κληθούν στη γενική τους συνέλευση να λάβουν αποφάσεις για τα τρία θέματα που εγγράφως έχει θέσει η πλευρά Ιβάν Σαββίδη που πλέον ελέγχει ποσοστό κοντά στο 43,5% του συνόλου των ιδίων μετοχών της εταιρείας.

Η απόφαση για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης λήφθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, με τα αιτήματα του μεγαλομετόχου να θέτει ο συνεργάτης του κ. Σαββίδη και διευθύνων σύμβουλος της Dimera κ. Αρτούρ Νταβιτιάν. Στην ίδια σύσκεψη τη θέση του Δήμου Θέρμης, μετόχου στη Σουρωτή με ποσοστό 15,9%, παρουσίασε ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος ο οποίος, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει, δεν σκοπεύει να πουλήσει μετοχές στον όμιλο Σαββίδη αλλά ούτε και στην Coca Cola, που πρώτη άνοιξε τον χορό των εξαγορών και σήμερα κατέχει μερίδιο κοντά στο 20% της Σουρωτής.

Το πρώτο από τα τρία θέματα που θα συζητηθούν στις 21/12/2016 αφορά την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, έτσι ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό της νέας μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, που πλέον έχει χάσει τον χαρακτήρα της ευρείας πολυμετοχικότητας.

Το δεύτερο θέμα αφορά την λήψη απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κάτι που οπωσδήποτε συνδέεται με το σχεδιασμό για επενδύσεις. Οι επενδύσεις ωστόσο δεν μπορούν παρά να είναι κομμάτι του business plan που ζήτησε η πλευρά Σαββίδη να συζητηθεί.

Βεβαίως στη γενική συνέλευση, η νυν διοίκηση, έχοντας προφανώς προηγουμένως συνεννοηθεί και με τους μεγάλους μετόχους, θα καταθέσει τις προτάσεις της για business plan και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ μένει να δούμε πως τελικώς θα τοποθετηθούν όλοι οι μέτοχοι της Σουρωτής.

Όμως, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, το πιθανότερο είναι, σε τούτη τη φάση, η πρόταση να είναι για μία περιορισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα συνοδεύει ένα μόλις ετήσιο business plan.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Θέρμης έχει υπογραμμίσει πως ο Δήμος θα παραμείνει μέτοχος επειδή υπάρχει κοινωνική ευθύνη απέναντι στους δημότες του. Ο Δήμος σκοπεύει να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, αλλά ο κ. Παπαδόπουλος μετ΄επιτάσεως ζητάει "ένα σοβαρό business plan", το οποίο θα μπορεί να στηρίξει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη κοινή γνώμη της Θέρμης. Άλλωστε, η συμμετοχή του Δήμου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Σουρωτής, πρέπει να περάσει από μία απαιτητική διαδικασία, στη βάση πάντοτε μίας αξιόπιστης και αναλυτικής μελέτης, που θα υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση και, στη συνέχεια στην Περιφέρεια.

Εν τω μεταξύ, στις 7 Δεκεμβρίου, θα γίνει από πλευράς του μετόχου Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής, η δημοπρασία για την πώληση του μετοχικού πακέτου που έχει στην ιδιοκτησία του, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Θα πληροφορηθούμε λοιπόν το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, εάν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν αυτό το πακέτο, που πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 1,2 ευρώ το τεμάχιο.