Skip to main content

Σουλτς: Ο Ερντογάν να μην αναμιγνύεται στην εσωτερική πολιτική μας

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων για την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Γερμανία.

Να σταματήσει να αναμιγνύεται στην εσωτερική πολιτική της χώρας του κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Τρίερ ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε τόσο στις τηλεφωνικές απειλές που δέχεται η σύζυγος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όσο και στον εμπρησμό του αυτοκινήτου της βουλευτού του SPD και επικεφαλής της Γερμανοτουρκικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μισέλ Μούντεφέρινγκ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος ήταν ο εμπρηστής, αλλά φυσικά βλέπουμε ότι ζούμε σε μια κατάσταση όπου μια καυτή ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια πράγματα» ανέφερε ο κ. Σουλτς για να προσθέσει: «Όταν ο αρχηγός ενός φιλικού κράτους αναμιγνύεται με τέτοιον τρόπο στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, αισθάνονται βεβαίως κάποιοι άνθρωποι ότι ενθαρρύνονται να προβούν σε τέτοιες πράξεις. Μπορώ μόνο να απευθύνω έκκληση στον Ερντογάν: Σταματήστε να χάνετε κάθε μέτρο. Δεν είναι δουλειά ενός αρχηγού κράτους να συμπεριφέρεται έτσι».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών δεσμεύθηκε επίσης για την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Γερμανία, ενώ, αναφερόμενος στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι εφόσον εκλεγεί καγκελάριος θα επιδιώξει τον περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών της χώρας.

«Δεν γίνεται η Γερμανία, χωρίς σχόλια και χωρίς πράξεις, να συνεχίζει να συμμετέχει σε ένα εξοπλιστικό σπιράλ, όπως το θέλει ο Τραμπ», δήλωσε ο κ. Σουλτς. Αντιθέτως, συμπλήρωσε, τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν στην παιδεία, στις υποδομές και στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Αναφερόμενος μάλιστα στα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ και για «απροθυμία να αποστασιοποιηθεί από τον ναζιστικό όχλο».