Skip to main content

Σουλτς: Μπορώ να κερδίσω τις εκλογές

Λάθη στη διαχείριση του προσφυγικού επιρρίπτει στην καγκελάριο ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στην Bild.

Την παραμονή της τηλεμαχίας με την Α. Μέρκελ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα Bild αισιοδοξεί ότι μπορεί να βγει νικητής από την εκλογική αναμέτρηση στις 24 Σεπτεμβρίου: «Οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 46%. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι μπορώ να κερδίσω τις εκλογές».

Ο Μάρτιν Σουλτς επέρριψε λάθη στην διαχείριση στην έξαρση του προσφυγικού τον Σεπτέμβριο του 2015. «Το λάθος της Άνγκελας Μέρκελ ήταν ότι δεν βρίσκονταν σε επικοινωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά ότι τους ενημέρωσε εκ των υστέρων (σσ. για το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων σε πρόσφυγες). Έτσι χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία λένε σήμερα πως, τότε κανείς δεν μας ρώτησε, το πρόβλημα είναι αποκλειστικά γερμανικό».

Σε ερώτημα που θα διαχειρίζονταν ο ίδιος το προσφυγικό το 2015, ο Μάρτιν Σουλτς είπε στην Bild: «Θα έλεγα στους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν μπορούν όλοι οι πρόσφυγες να πάνε σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα. Είτε θα γίνει δίκαιη κατανομή σε όλες τις χώρες-μέλη είτε η Γερμανία θα θέσει εν αμφιβόλω τον προϋπολογισμό της ΕΕ», υπογράμμισε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.

Όσον αφορά την αυριανή τηλεμαχία ο Μάρτιν Σουλτς εκφράζει στην Bild την δυσαρέσκειά του ότι πριν τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου θα γίνει μόνο ένα ντιμπέιτ. Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι είναι πολύ, ενόψει της τηλεμαχίας που ξεκινά αύριο στις 9:15 μμ. ω.Ε.

Μέρκελ: «Για μένα δεν ήταν δεδομένο ότι θα είμαι ξανά υποψήφια»

Από την πλευρά της η καγκελάριος Α. Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Rheinische Post τόνισε ότι δεν της είναι βάρος το γεγονός ότι περίπου 7 εκ. τηλεθεατές θα επηρεαστούν από την αυριανή τηλεμαχία στο πως θα ψηφίσουν. Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό η καγκελάριος τόνισε ότι «πρωταρχικός στόχος είναι η υπογραφή προσφυγικών συμφωνιών με χώρες της βόρειας Αφρικής». Και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει με τη βοήθεια αναπτυξιακής πολιτικής να δοθεί στους πληθυσμούς μια προοπτική έτσι ώστε να μην πέφτουν θύματα διακινητών».

Συνέντευξη της καγκελάριο φιλοξενεί και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο η Α. Μέρκελ λέει ότι ήδη από τον περυσινό Νοέμβριο άρχισε να σκέπτεται σοβαρά αν θα έπρεπε να διεκδικήσει μια ακόμα θητεία στην καγκελαρία. «Δεν ήταν σε καμία περίπτωση δεδομένο για μένα ότι θα είμαι και πάλι υποψήφια», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Bild, Rheinische Post, Der Spiegel / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle