Skip to main content

Σουηδία: Βοήθεια 765 εκατ. ευρώ στις φτωχότερες χώρες για το κλίμα

Στη χορήγηση 765 εκατ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών αναμένεται να προχωρήσει η Σουηδία.
Στη χορήγηση 765 εκατ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών αναμένεται να προχωρήσει η Σουηδία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από σουηδικές κυβερνητικές πηγές στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Η βοήθεια αυτή θα διατεθεί την περίοδο 2010-2012, όπως τόνισε η Ρομπέρτα Αλένιους, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Φρανκ Ράινφελντ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Το ποσόν αυτό «αποτελεί τμήμα της άμεσης βοήθειας που προετοιμάζει η Ευρώπη», σημείωσε η κ. Αλένιους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν από αύριο και την Παρασκευή να καταλήξουν σε μία συμφωνία για παροχή άμεσης ετήσιας βοήθειας ύψους 2 δισ. ευρώ προς τις φτωχές χώρες, αρχής γενομένης από το 2010 και για τρία χρόνια, προκειμένου να προσδώσουν κάποιου είδους κίνητρα στις συνομιλίες στο πλαίσια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Η αξιοπιστία της ΕΕ εξαρτάται από το αποτέλεσμα της συνόδου των Βρυξελλών, καθώς η εκτέλεση μίας τέτοιας απόφασης προοιωνίζεται δύσκολη, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθων σφικτών προϋπολογισμών των κρατών μελών της.

Μάλιστα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Πολωνία είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχετικές συνομιλίες τον Οκτώβριο, αρνούμενες κάθε συγκεκριμένη αριθμητική δέσμευση για την ευρωπαϊκή συνδρομή χωρίς να γνωρίζουν προηγουμένως ποιες είναι οι προθέσεις και των άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Μάλιστα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Μικολάι Ντοβκελέβιτς είχε δηλώσει εμφατικά: «κανείς δεν θέλει να πληρώσει για την Κοπεγχάγη».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ