Skip to main content

Σωτηρία στο εξωτερικό αναζητεί ο κλάδος γεωργικών μηχανημάτων

Έκθεση Agrotica: Η κρίση στα γεωργικά μηχανήματα, η πηγή των προβλημάτων και η στροφή των επαγγελματιών στις αγορές του εξωτερικού.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr


Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο κλάδος των γεωργικών μηχανημάτων, όπως τονίζουν στη Voria.gr οι δύο σημαντικότεροι εκπρόσωποί του, με την ευκαιρία της 24ης Διεθνούς Έκθεσης  Agrotica, που διοργανώνει αυτές τις μέρες η Helexpo (1-5 Φεβρουαρίου).

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων, αποδίδοντας τη συρρίκνωση της αγοράς κατά κύριο λόγο στις μεγάλες καθυστερήσεις των σχεδίων βελτίωσης, που αναγκάζουν τους αγρότες να τηρούν στάση αναμονής και να μην προχωρούν σε επενδύσεις.

Επιπλέον, βλέπουν ως παράθυρο εξόδου από την κρίση τις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες στρέφονται ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου, είτε εξάγωγτας τα προϊόντα τους είτε μέσω επέκτασης της δραστηριότητάς τους στην αλλοδαπή. «Προσπαθούμε να στραφούμε στο εξωτερικό, για αυτό και συμμετέχουμε σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και κυρίως στην Agrotica, η οποία μας έχει στηρίξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, Δημήτρης Ηλιάδης.

Ο ίδιος τονίζει πως ο κύριος λόγος της πρωτοφανούς ύφεσης που βιώνει ο κλάδος των κατασκευών μηχανημάτων, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εμφανίζει πτώση στις πωλήσεις άνω του 70% τα  τελευταία 3 χρόνια, είναι οι πολύ σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς της πολιτείας στην υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης για τους παραγωγούς.

«Η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από αγρότες, προκειμένου να αξιολογηθούν για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2011 και  ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2011. Ενώ έπρεπε να  ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία αξιολόγησης, υπήρχαν πολύ σημαντικές καθυστερήσεις και κωλυσιεργία από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο μόλις στις 21 Δεκεμβρίου προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση αξιολογήσεων των 5.000 από τους 7.700 φακέλους σε ιδιωτική εταιρεία», τόνισε.

Να σημειωθεί πως ο εν λόγω διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012, ενώ όπως ανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την Agrotica, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας, μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι 2.500 φάκελοι των σχεδίων βελτίωσης.

Η επιχείρηση του κ. Ηλιάδη, με έδρα των Κορινό Κατερίνης (ξεκίνησε το 1974 με έδρα το Αιγίνιο και μετεγκαταστάθηκε το 1999 στον Κορινό) ασχολείται με την κατασκευή ποτιστικών και καπνικών μηχανημάτων. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης έχει σταματήσει τη γραμμή παραγωγής και δουλεύει με παραγγελίες, ενώ το 2011 το 15% των πωλήσεών του διοχετέυτηκς σε ξένες χώρες, όπως η Κύπρος, τα Σκόπια, η Σερβία κα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι αγρότες έχουν σταματήσει να αγοράζουν καινούργια μηχανήματα και έχουν στραφεί στα μεταχειρισμένα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα της παραγωγής.

Τον φόβο ακόμη και για λουκέτο μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου εκφράζει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑΜ, Γιάννης Χίγκας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η αγορά των τρακτέρ, όπου από τις  4.000 ταξινομήσεις το 2008 – που χαρακτηρίζεται μια καλή χρονιά για τον πρωτογενή τομέα – το 2011 ταξινομήθηκαν λιγότερα από 1.000.

«Στα τρακτέρ που οι εισαγωγές γινόντουσαν με εγγυήσεις από τις τράπεζες, λόγω του υψηλού κόστους, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς πολλές ελληνικές τράπεζες δεν γίνονται πλέον αποδεκτές στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν χώρες οι οποίες κουμπώθηκαν απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», τονίζει.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «κοροϊδία» του κράτους απέναντι στους παραγωγούς, οι οποίοι – όπως ανέφερε – τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε αναμονή για τα σχέδια βελτίωσης, χωρίς να έχει τεθεί ακόμη ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η εταιρεία Γ. ΧΙΓΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία 55 χρόνια ασχολείται με την εισαγωγή γεωργικών, κτηνοτροφικών και ελαιουργικών μηχανημάτων. Στα γεωργικά μηχανήματα το βασικό αντικείμενο είναι οι σπαρτικές μηχανές, μάρκας Gasparto, για τις οποίες η εταιρεία είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και τα τελευταία 35 χρόνια κατέχουν μεγάλο ποσοστό στην ελληνική αγορά, ενώ αφορούν όλες τις γραμμικές καλλιέργειες. Στα κτηνοτροφικά, εισάγει μηχανήματα που υποστηρίζουν τις μονάδες στην παραγωγή (ταϊστικά μηχανήματα, πρέσες κα), ενώ έχει πελάτες σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, τα τελευταία 2 χρόνια έχει επεκταθεί και στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων, με ιδιόκτητη έκταση στις Καλύβες Χαλκιδικής, όπου έχει 20.000 ελαιόδεντρα που η ίδια καλλιεργεί με πρότυπες μεθόδους και παράγει περίπου 800 τόνους βρώσιμης ελιάς, τις οποίες και πουλάει εξολοκλήρου, επωνύμα, σε 14 χώρες στο εξωτερικό.

Ακόμη, τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται και στη γειτονική Βουλγαρία, όπου με έδρα την πόλη Μπλαγκόεβγκραντ, έχει στήσει δίκτυο εμπόρων σε όλη τη χώρα και είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος των οίκων του εξωτερικού που αντιπροσωπεύει και στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, ο κ. Χίγκας αναφέρει πως λόγω ακριβώς των πολλών δραστηριοτήτων της, έχει καταφέρει να σώσει την παρτίδα, καταγράφοντας απώλειες που δεν είναι καταστροφικές, το αντίθετο δείχνουν σημαντικές αντοχές στην κρίση. Συγκεκριμένα, ο τζίρος του 2011 ανήλθε περίπου στα 10 εκατ. ευρώ, μειωμένος περίπου κατά 10% σε σχέση με το 2011 και κατά 40% σε σχέση με το 2008.