Skip to main content

Σόρος: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από διάσωση και ριζική ανανέωση

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανάγκη και από τα δύο, από διάσωση και ριζική ανανέωση, αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Για «υπαρξιακή κρίση» την οποία αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, προειδοποιώντας την ότι δεν πρέπει να επιτρέψει στις παρατεταμένες συνομιλίες για το Brexit να αποτρέψουν την προσοχή από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει για να επανεφεύρει τον εαυτό της.

«Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανάγκη και από τα δύο, από διάσωση και ριζική ανανέωση. Η διάσωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προηγηθεί της υπαρξιακής απειλής. Αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, η ανανέωση της υποστήριξης που κάποτε είχε η ΕΕ δεν είναι λιγότερο κρίσιμη», γράφει ο Τζορτζ Σόρος σε άρθρο του για το Project Syndicate.

Η διαπραγμάτευση του χωρισμού από την Βρετανία θα αποσπάσει την προσοχή της ΕΕ από την δική της υπαρξιακή κρίση και οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες να διαρκέσουν περισσότερο από τα δύο χρόνια που έχουν αναγγελθεί, προειδοποιεί ο Σόρος, ο οποίος θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να διαρκέσουν μία πενταετία και καλεί την Ένωση να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό πνεύμα, αλλά ταυτόχρονα να φροντίσει να γίνει και πάλι ελκυστική για τους ανθρώπους, κυρίως για τις νεότερες γενιές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει, έχει μετατραπεί σε έναν οργανισμό όπου η ευρωζώνη αποτελεί τον εσωτερικό πυρήνα και τα άλλα μέλη έχουν υποβιβασθεί σε κατώτερες θέσεις.