Skip to main content

SolidarityNow κατά Ελλάδας για κακοδιαχείριση χρημάτων στο προσφυγικό

H κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα έχει αφήσει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων να διαβιεί υπό εξευτελιστικές συνθήκες, λέει η αναφορά.

Το SolidarityNow έδωσε στη δημοσιότητα την αναφορά που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Επιτροπή Αναφορών - PETI) στις 13 Μαρτίου, με την οποία ζητάει από την Επιτροπή να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και των θλιβερών συνθηκών υποδοχής των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

"Εφιστούμε την προσοχή του Κοινοβουλίου στο γεγονός ότι η κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα έχει αφήσει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων να διαβιεί υπό εξευτελιστικές και άθλιες συνθήκες, οι οποίες έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους".
 
Η ΕΕ έχει διαθέσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδότηση για να βοηθήσει την Ελλάδα να εναρμονίσει το σύστημα ασύλου της με τις υποχρεώσεις της απέναντι στις διεθνείς συνθήκες προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παρά το γεγονός αυτό, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, όπως απαιτείται από τo ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η αναφορά τονίζει τις ακατάλληλες συνθήκες και τις ελλείψεις της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στην Ελλάδα και ζητάει την ουσιαστική διερεύνηση της κατάστασης, συμπεριλαμβανόμενης της ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών, καθώς και την πιθανή αξιολόγηση της κατάστασης από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Προκειμένου να παρασχεθεί πιο άμεση και βιώσιμη ανακούφιση σε άτομα που υποφέρουν από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, το SoliadarityNow προτείνει η χρηματοδότηση της ΕΕ που προορίζεται για την υποδοχή να στραφεί προς εναλλακτικές μορφές στέγασης, όπως συστήματα μίσθωσης διαμερισμάτων και προγράμματα φιλοξενίας, τα οποία είναι λιγότερο δαπανηρά και παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες στους ανθρώπους που χρήζουν βοήθεια.

"Φυσικά και γνωρίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την κατάσταση στην Ελλάδα", επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του SolidarityNow, Επαμεινώνδας Φαρμάκης. "Με μία ιδιότυπη αλλά και γνώριμη διγλωσσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκμεταλλεύεται το διοικητικό χάος και τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά για να στέλνει μήνυμα αποτροπής. Εδώ βρίσκεται το πραγματικό ζητούμενο: η Ευρώπη όχι απλά γνωρίζει αλλά βολεύεται κιόλας. Γι’ αυτό και είναι χρέος της κοινωνίας των πολιτών να την ξεβολέψουμε και να της ζητήσουμε να είναι υπεύθυνη με τις ανθρώπινες ζωές και τα κοινοτικά κονδύλια που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαίους φορολογούμενους".

Το SolidarityNow εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ από την Ελλάδα και την τραγική κατάσταση που ακριβώς αυτή η κακοδιαχείριση έχει δημιουργήσει. Καλούμε το Κοινοβούλιο να λάβει σοβαρά υπόψη αυτήν την αναφορά και να εξασφαλίσει επειγόντως την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων καθώς ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Υποστηρίζουµε ακράδαντα την ταχεία εξέταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της κατάστασης στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθούν τα κατάλληλα πρότυπα υποδοχής το συντομότερο δυνατό.