Skip to main content

Σόιμπλε: Κάποιος να πει στη βρετανική κυβέρνηση ότι ζούμε στο 2017

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Βρετανούς να δουν την Ελβετία και τον τρόπο που χειρίζεται τις σχέσεις της με την ΕΕ και να πάρουν ιδέες.

Κάποιος πρέπει να πει στη βρετανική κυβέρνηση ότι ζούμε στο 2017, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας δηκτικά την πρόθεση της Βρετανίας, να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά, ως επακόλουθο της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

Σύμφωνα με το Reuters, κάλεσε τους Βρετανούς να δουν την Ελβετία και τον τρόπο που χειρίζεται τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πάρουν ιδέες, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Λονδίνου.

«Οι Βρετανοί θα πρέπει να παραδειγματιστούν από το πόσο έξυπνα η Ελβετία συνέδεσε την εθνική κυριαρχία με την στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, ενώ συμπλήρωσε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για την Ελβετία.

Η Ελβετία έχει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μέσω μιας σειράς διμερών συμφωνιών και σε δημοψήφισμα του 2014 αποφασίστηκε οι Ελβετοί πολίτες να έχουν τον «πρώτο λόγο» σε μια θέση εργασίας, αντί επιβολής ποσοστώσεων σε αλλοδαπούς εργαζομένους.