Skip to main content

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα κούρεμα χρέους

«Δεν τίθεται ζήτημα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα. Μια τέτοια συζήτηση θα έστελνε λάθος μήνυμα», δηλώνει ο Β. Σόιμπλε.

Σε καλό δρόμο βλέπει πλέον την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και όπως δηλώνει σε εφ΄ όλης της ύλης προεκλογική συνέντευξη στην εφημερίδα Mannheimer Morgen, η Αθήνα εφαρμόζει πιο αποτελεσματικά το πρόγραμμα προσαρμογής. Για μια ακόμα φορά ωστόσο ο Β. Σόιμπλε απορρίπτει μια ελάφρυνση χρέους.

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας για ποιους λόγους άλλαξε στάση και δεν ζητά πια όπως στο παρελθόν μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο κ. Σόιμπλε απαντά:

«Σε αντίθεση με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα τηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια ανέλαβε. Για το λόγο αυτό η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση. Οι προσπάθειες ωστόσο δεν πρέπει να ατονήσουν».

«H Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο»

Παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε απορρίπτει για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους:

«Προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Μια συζήτηση για ελάφρυνση θα έστελνε λάθος μήνυμα και η Αθήνα θα νόμιζε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με περισσότερη χαλαρότητα την κατάσταση. Εκτός αυτού δεν υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, μιας και οι όροι αποπληρωμής είναι αποδεκτοί. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα κούρεμα χρέους. Πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Το σημαντικότερο είναι ότι: όσο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν την ευθύνη της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής οφείλουν να επωμιστούν και τις όποιες συνέπειες».

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η ανάκαμψη της οικονομίας στις χώρες της Ευρωζώνης επιβεβαιώνει την πολιτική του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης:

«Είμαστε πλέον σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι στο παρελθόν: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος αξιοποίησαν τις εγγυήσεις που τους δόθηκαν και βρίσκονται στο δρόμο της ανάπτυξης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και στις υπόλοιπες χώρες η οικονομία πηγαίνει καλά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πολιτική μας ήταν σωστή».

Mannheimer Morgen / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle