Skip to main content

Σόιμπλε: Δεν εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας στην Τουρκία

Θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Βέλη κατά της Τουρκίας εκτόξευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καταλογίζοντάς της πως «συλλαμβάνει αυθαίρετα και δεν τηρεί τις ελάχιστες προξενικές προϋποθέσεις».

«Αυτό μου θυμίζει το πώς ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως αν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει», σημείωσε στην εφημερίδα Bild.

Ακόμη τόνισε ότι «αν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτά τα παιχνιδάκια -όπως και με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου- θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, να πούμε ότι δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα πλέον».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται μια μέρα μετά την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «εξαιρετική προσοχή» σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν εκεί.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε κάτι ανάλογο στην Bild: «Ένα πράγμα είναι σαφές: όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία δυστυχώς δεν κάνει διακοπές σε ένα κράτος δικαίου».