Skip to main content

Σόφια: Τα Σκόπια δεν θέλουν σχέσεις «καλής γειτονίας»

Η Σόφια καλεί τα Σκόπια να υπογράψουν Σύμφωνο «καλής γειτονίας», με την προϋπόθεση να σταματήσουν οι Σκοπιανοί τον αντιβουλγαρισμό.

Εδώ και πολύ καιρό η Βουλγαρία καλεί τα Σκόπια να υπογράψουν Σύμφωνο «καλής γειτονίας», με την προϋπόθεση να σταματήσουν οι Σκοπιανοί τον αντιβουλγαρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και εννοούν, να πάψουν να κλέβουν την ιστορία των Βουλγάρων, παρουσιάζοντας σλαβικές προσωπικότητες ως «μακεδονικές» (ακόμη και τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ), και να εγκαταλείψουν γενικώς τον «μακεδονισμό».

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι οι Βούλγαροι ενοχλούνται περισσότερο από εμάς, επειδή πολλές φορές αναφέρθηκα σ’ αυτό. Σημειώνω απλώς, ότι η μεν Βουλγαρία ζητά σύναψη Συμφώνου «καλής γειτονίας», ενώ όμως το έχουμε υπογράψει με τα Σκόπια, το οποίο εμπεριέχεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία, αλλά δεν έχουμε κάνει χρήση του σχετικού άρθρου.

Συμφώνως προς ανταπόκριση της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας από την Αχρίδα, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, η βουλγαρική διπλωματία βρήκε την ευκαιρία να δραστηριοποιήσει τις επαφές της με τα Σκόπια και να ερευνήσει τις διαθέσεις των κυβερνώντων, που διανύουν περίοδο πολιτικής κρίσης.

Για την Βουλγαρία και την εξωτερική πολιτική της, πολύ σημαντικές ήταν οι συναντήσεις του Βουλγάρου υπουργού Εξωτερικών κ. Μίτοφ, με τον ομόλογό του κ. Νικόλα Πόποσκι, τον πρόεδρο των Σκοπίων κ. Γκεόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Το βασικό ζήτημα, το οποίο ο Βούλγαρος διπλωμάτης συζήτησε με τους πολιτικούς των Σκοπίων ήταν η εκπόνηση και υπογραφή Συμφωνίας καλής γειτονίας και φιλίας μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων. Αυτό το σχέδιο για αρκετό χρόνο, όπως προαναφέρθηκε, είναι εκκρεμές λόγω της φανερής έλλειψης επιθυμίας από πλευράς των αρχών στα Σκόπια να πραγματοποιήσουν τα απαραίτητα βήματα.

Η εν λόγω συμφωνία προτάθηκε από την Σόφια, για να εξασφαλίσει την τήρηση ορισμένων βασικών κανόνων μεταξύ των κρατών, που είναι μέλη ή επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. Η Σόφια έχει διακηρύξει πολλές φορές, ότι θα υποστηρίξει μεν την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., αλλά μόνο εάν η περιοδική αντιβουλγαρική προπαγάνδα στα Σκόπια και η διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων μείνουν για πάντα στο παρελθόν.

Όμως, εάν λάβουμε υπόψη τις ανακοινώσεις του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, διαπιστώνεται, ότι άπαντες οι προαναφερόμενοι πολιτικοί συνομιλητές του κ. Μίτοφ δεν υποστήριξαν έκδηλα την προετοιμασία αυτής της συμφωνίας. Αυτό, κατά την γλώσσα της διπλωματίας, σημαίνει, ότι τα Σκόπια δεν επιθυμούν να βάλουν την υπογραφή τους σε τέτοιο έγγραφο.

Συμφώνως προς πολλούς αναλυτές, όπως δημοσιεύει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, η αντιβουλγαρική προπαγάνδα είναι πάντα στο νου των κυβερνώντων στα Σκόπια, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν κάποτε στις κομμουνιστικές κομματικές σχολές του Βελιγραδίου. Οι Βούλγαροι πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των Σκοπιανών πολιτών (εννοούν τους Σλάβους) δεν μισούν τους Βουλγάρους. Απεναντίας, χιλιάδες είναι εκείνοι, που υποβάλλουν δηλώσεις για την απόκτηση βουλγαρικής ιθαγένειας και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται.

Ελπίζω ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει πληροφορηθεί από τους διπλωμάτες μας στην Βουλγαρία, ότι υπάρχουν Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι αναγνωρίζουν, ότι η ιστορία, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αποδεικνύει, πως η Σόφια έκανε μια σειρά λαθών όσον αφορά το σκοπιανό ζήτημα. Και ότι το πλέον πρόσφατο είναι η αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων επί προεδρίας Ζέλιο Ζέλεφ, στην αρχή του κατάρρευσης του κομμουνισμού και εγκαθίδρυσης δημοκρατικού καθεστώτος, το 1989.

Σήμερα αρκετοί Βούλγαροι ιστορικοί εκτιμούν αυτήν την πράξη ως εσπευσμένη. Ο ισχυρισμός, ότι η αναγνώριση του κράτους δεν σημαίνει αναγνώριση του έθνους και της γλώσσας, διαψεύστηκε από την προπαγάνδα των Σκοπίων, η οποία περιλαμβάνει στην αναγνώριση τόσο το έθνος, όσο και την γλώσσα και το κράτος.

Ο Μακεδών