Skip to main content

Σκουρλέτης:Η ΔΕΗ θα έχει την πρωτοκαθεδρία στη νέα ενεργειακή πολιτική

Συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.

Η υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ θα συνεισφέρει καθοριστικά στις επόμενες φάσεις της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, παίζοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο και έχοντας την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της ενέργειας, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που αμφισβητούν ως και την επιβίωσή της.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, ανοίγοντας τις εργασίες του Ελληνο- Ρωσικού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, με διοργάνωση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ο Έλληνας υπουργός  υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης άρα και πραγματοποίησης επενδύσεων στα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολοταϊκά συστήματα, ενώ υποσχέθηκε ότι το νέο σύστημα αμοιβών των παρόχων θα εξορθολγήσει το σύστημα αμοιβών και πέραν του 2020 που είναι χρονιά ορόσημα για την Κοινοτική πολιτική στις ΑΠΕ.

Μάλιστα, το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τη διασυνοριακή συνεργασία ώστε έτσι να ξεπεραστούν παλιοί ανταγωνισμοί.

Στο πλαίσιο των νομοθετικών παρεμβάσεων ο κ. Σκουρλέτης , πρόσθεσε, ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για τη Γεωθερμία, αλλά και για την αξιοποίηση της βιομάζας, δράση που αναμένεται να έχει αγροτικές εφαρμογές με τη χρήση του βιοαερίου.

Ο υπουργός μίλησε για την προσαρμογή, ως το 2021, των οικοδομών, στο στόχο της μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, το νέο ¨Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον¨ που θα προκηρυχθεί, ενώ αναφέρθηκε και σε μία ιδέα όπου Έλληνες και Ρώσοι επιστήμονες και τεχνικοί θα συνεργαστούν για ένα πιλοτικό εγχείρημα σε ρωσικό δημόσιο κτίριο, στο οποίο θα επιτυγχάνεται η μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας κ. Alexander Novak, o oποίος πήρε αμέσως μετά το λόγο, δήλωσε η Ρωσία προτάσσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ καθώς μέχρι το 2050 θα πρέπει να μειωθούν κατά 60% οι εκπομπές από την καύση του άνθρακα (σ.σ αέρια του θερμοκηπίου).

Στη βάση αυτής της πολιτικής, η Ρωσία επιδιώκει συνεργασίες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ενώ ο κ. Novak θεωρεί βέβαιο ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν θα φέρουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αγορών στη χονδρική και στη λιανική. Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός, με την εμπειρία που διαθέτει στην ανάπτυξη και προώθηση των ΑΠΕ, θα μπορούσε να συμμετέχει στην υλοποίηση κοινών projects, επενδύσεων που θα επενδύουν και στην ανάπτυξη τεχνολογίων αλλά και σε αυτή καθαυτή την αγορά ενέργειας.

Η Ρωσία έχει σαν βασικό στόχο την διασφάλιση συνθηκών σταθερών στον ενεργειακό της τομέα, όπως και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών με έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και στην περιβαλλοντική προστασία, όπως είπε ο κ. Anatoly Tikhonov, γενικός δ/ντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ενέργειας.
Μάλιστα ο ομιλητής πρόσθεσε, ότι στόχος είναι η αντικατάσταση των εισαγωγών στα προϊόντα ενεργειακής τεχνολογίας, από εγχώρια παραγώμενα.