Skip to main content

Σκουρλέτης:Επιβάλλεται γραμμή εθνικής συνεννόησης για το ονοματολογικό

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τονίζοντας πως θέτει άλλες προτεραιότητες

«Μία στάση υπευθυνότητας, ωριμότητας εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων επιβάλει να τεθεί μία γραμμή εθνικής συνεννόησης», αναφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τίθενται άλλες προτεραιότητες από τη ΝΔ, χαρακτήρισε αναγκαία την αναζήτηση ευρύτερων συγκλίσεων του χώρου της ιστορικής Σοσιαλδημοκρατίας με την ιστορική Αριστερά σε Ευρώπη και Ελλάδα και σημείωσε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «κάθε σοβαρή πολιτική δύναμη και η κυβέρνηση δεν μπορούν να υποτιμούν τη στάση της Τουρκίας», ωστόσο τη δική μας στάση πρέπει να την χαρακτηρίζουν η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα.

Για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών πριν το Πάσχα, είπε ότι περιορίστηκε η αισιοδοξία, προσθέτοντας πάντως, ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γυρίσουν πίσω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

«Μια στάση υπευθυνότητας, ωριμότητας εκ μέρους της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων επιβάλλει να τεθεί μια γραμμή εθνικής συνεννόησης. Αν δεν το κάνουμε στα εθνικά θέματα, που θα το κάνουμε;» είπε ο υπουργός, ενώ για το θέμα των Σκοπίων, είπε ότι εκτός της προϋπόθεσης της αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει το «εσωτερικό μέτωπο».

«Νομίζω ότι τίθενται, τουλάχιστον από τη ΝΔ, άλλες προτεραιότητες. Και ενώ θα περίμενε κανείς, κοιτάζοντας την τοποθέτησή τους για τη σχέση Ελλάδας-ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια, να υπάρχει ένα κοινό πεδίο συνάντησης με την κυβέρνηση, άλλου είδους σκοπιμότητες τελικά τους κάνουν να κρύβονται» είπε και σημείωσε ακόμα: «Μου κάνει τρομακτική εντύπωση αυτός ο φόβος εκ μέρους του σημερινού αρχηγού της ΝΔ να υπηρετήσει μία γραμμή την οποία και το κόμμα του προηγουμένως υποστήριζε- τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας- υπό προϋποθέσεις βεβαίως».

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν τοποθετείται με υπευθυνότητα, ωριμότητα και με συνέπεια σε αυτό που υποστήριζε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο ζήτημα, είπε ο κ. Σκουρλέτης και απέδωσε τη στάση αυτή στις «μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ» και στην «υποταγή σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων της που έλκεται από εθνικολαϊκιστικές προσεγγίσεις».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε επίσης ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις και πολύ περισσότερο στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ αναφορικά με την στάση του Κινήματος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «υπάρχει μία ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη διαλόγου για την αναζήτηση ευρύτερων συγκλίσεων του χώρου της ιστορικής Σοσιαλδημοκρατίας με την ιστορική Αριστερά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα».

Για τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ είπε ότι προέκυψε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες: δηλαδή, να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται και βαίνει προς το τέλος του και να χτυπηθεί η διαφθορά και η διαπλοκή. «Και τα δύο μέτωπα προχωρούν».

«Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι την επομένη των εκλογών θα είμαστε μαζί με τους ΑΝΕΛ, όπως και το αντίθετο» σημείωσε.

Αναφορικά με τα οικονομικά, είπε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι η καθαρή έξοδος» και εξέφρασε την ευχή «η δυναμική της οικονομίας να είναι τέτοια, που να μας επιτρέψει να θέσουμε με έναν τεκμηριωμένο τρόπο το θέμα των συγκεκριμένων δεσμεύσεων της χώρας για το ύψος των πλεονασμάτων».

Όπως είπε, μία στείρα και αυστηρή πολιτική ακραίας λιτότητας, κρύβει τον κίνδυνο υπονόμευσης όσων έχουμε πετύχει, «τη στιγμή που η οικονομία φαίνεται ότι δίνει περιθώρια, ώστε να έχουμε ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και ευελιξία».