Skip to main content

Σκουρλέτης: Να αντιταχθούμε στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ

Γιατί λοιπόν, σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, συμφωνηθεί, διερωτάται σε άρθρο του ο υπουργός.

Την ρητή διαφωνία του με όσα λέγεται πως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση στον τομέα των ενεργειακών και ειδικά της ΔΕΗ με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, εκφράζει με άρθρο του, που τιτλοφορείται «Η κυβέρνησή μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ» στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ο κύριος Σκουρλέτης έτσι επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, πως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενστάσεις και διαφωνίες σχετικά με την συμφωνία για την αξιολόγηση που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 άφηνε ανοιχτό προς διαπραγμάτευση το ζήτημα των ενεργειακών, καθώς προέβλεπε το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αναπροσαρμογή των μεριδίων «τόσο στο επίπεδο της λιανικής αγοράς όσο και στο ποσοστό της συνολικά συνολικά εκχεόμενης ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο εκ μέρους της ΔΕΗ. Η δέσμευση ήταν το ποσοστό αυτό να φτάσει το 50% το 2020, ο τρόπος για να πραγματοποιηθεί ήταν ανοιχτός για διαπραγμάτευση», επισημαίνει ο υπουργός στο άρθρο του.

Στην συνέχεια ο υπουργός τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 «είχε δεσμευτεί να κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτοντας πως «για εμάς, το άνοιγμα της αγοράς, δεν μπορεί να ισοδυναμεί με κλείσιμο της ΔΕΗ».

Ακολούθως, παραθέτει την χρονολογική αλληλουχία μιας σειράς γεγονότων, βάσει της εκτίμησής του και διερωτάται «γιατί λοιπόν, σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ»;

«Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα» συνεχίζει ο υπουργός και καταλήγει: «Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

Ολόκληρο το άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη εδώ