Skip to main content

Σκουρλέτης: Οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης θα αυξηθούν

Οι ενεργειακές μας σχέσεις έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον και πρέπει να μας ενδιαφέρει το μέλλον, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο σχεδιασμός για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και Ιταλίας εξυπηρετεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και διαφοροποίηση των πηγών, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα στο 4ο ελληνορωσικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά ενστερνίζεται πλήρως τους Κοινοτικούς κανόνες, τόνισε ωστόσο ότι μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ της ΔΕΠΑ, της ιταλικής Edison και της ρωσικής Gazprom για τον αγωγό, τον περασμένο Φεβρουάριο, η συζήτηση για την αναζήτηση πηγών και οδεύσεων πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα κράτη. «Οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, τώρα είναι η στιγμή για τη διαμόρφωση των σχεδίων που θα απαντούν σε αυτές τις ανάγκες», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές ενεργειακές σχέσεις ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «μας δίνεται η ευκαιρία για μια αναγκαία επικαιροποίηση, κάνοντας στην άκρη ό,τι δεν μας βοηθά να πάμε μπροστά». Επεσήμανε ακόμη ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου για την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα η ενεργειακή συνεργασία επεκτάθηκε στον τομέα του πετρελαίου, με τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη ROSNEFT για προμήθεια αργού αλλά και στον τομέα της εξοικονόμησης και των ανανεώσιμων πηγών.

«Οι ενεργειακές μας σχέσεις, έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Όσο κι αν σεβόμαστε το παρελθόν, όσο κι αν δεσμευόμαστε από το παρόν, εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τέλος περιέγραψε τα βήματα που υλοποιούνται για την ανάδειξη της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικό, την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την κατασκευή νέου στην Αλεξανδρούπολη και τις συζητήσεις με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.