Skip to main content

«Σκούπα» στις γιγαντοαφίσες

Επιστολή - καταπέλτη για τους δημάρχους και για τις ευθύνες τους στο θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.
Την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των παραβατών, αλλά και τηναναζήτηση ευθυνών από δημάρχους, κοινοτάρχες και υπεύθυνους της ΓενικήςΓραμματείας Δημοσίων Εργων που, αν και έχουν καθήκον, δεν εφαρμόζουντον νόμο, κάνοντας ελέγχους και αφαιρώντας τις παράνομες πινακίδες ζητεί με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Καστανίδης.

Το καθεστώς που επικρατεί σήμερα, όπως ο ίδιος ο υπουργός σημειώνει, χαρακτηρίζεται από ασυδοσία και αυθαιρεσία εκ μέρους διαφημιστών και διαφημιζόμενων, ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών οργάνων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άσκηση ελέγχου, αλλά και ουσιαστική αδυναμία επιβολής κυρώσεων. «Δημιουργείται ένα νοσηρό φαινόμενο, το οποίο επιβιώνει εξακολουθητικά λόγω της απραξίας των εντεταλμένων για την προστασία των πολιτών αρμόδιων φορέων», υπογραμμίζει στην επιστολή του, στην οποία επισημαίνεται παράλληλα «η αδυναμία, ολιγωρία, αδιαφορία ή ενδεχομένως ένοχη παράλειψη άσκησης των καθηκόντων τους από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων ή της Περιφέρειας να προχωρήσουν στις κατά νόμον προβλεπόμενες διαδικασίες για την εξάλειψη των παράνομων διαφημίσεων».

Ο κ. Καστανίδης ζητεί την άμεση αποκαθήλωση όλων των διαφημιστικών πινακίδων, επιγραφών, αφισών, ταμπλό που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, στις προσόψεις κτιρίων, στους δρόμους, σε πάρκα, πεζοδρόμια, νησίδες και προσβάλλουν κυρίως το έννομο αγαθό της ασφάλειας των οδηγών και των πεζών.

Στην επιστολή αυτή έσπευσε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, που σχολίασε: «Τις ευθύνες τους οι δήμαρχοι τις γνωρίζουν και τις αναλαμβάνουν. Εκείνο που δε γνωρίζουν είναι αν ο κ. υπουργός γνωρίζει τις δικές του και αν πρόκειται να τις αναλάβει».

Επιχείρηση-σκούπα

Τον περασμένο χρόνο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε προχωρήσει σε μια επιχείρηση – σκούπα, με στόχο να «καθαρίσει» την περιφερειακή οδό από τις παράνομες πινακίδες. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επιχείρησης, απομακρύνθηκαν περισσότερες από 140 πινακίδες μεγάλων διαστάσεων, με μόνιμες βάσεις από σκυρόδεμα.

Ανάλογη επιχείρηση οργάνωσε και ο δήμος Αμπελοκήπων, στη διάρκεια της οποίας αφαιρέθηκαν περισσότερες από 30 πινακίδες στο τμήμα της οδού Λαγκαδά, από την οδό Ακριτών μέχρι και την Κουτήφαρη, όπου βρίσκονται δηλαδή και τα διοικητικά όρια του δήμου.