Skip to main content

Σκοτσέζικο ντους και από την Αθήνα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα

Εξαιρετικά ρευστή είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

Εξαιρετικά ρευστή είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Οπως έλεγε στην Voria.gr Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό τις παρούσες συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει όχι τις επόμενες μέρες, αλλά τις επόμενες ώρες. Η Αθήνα ποντάρει πολλά πάντως σε μια παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, είτε εμμέσως απόψε, μέσω του Eurogroup, είτε αμέσως τις επόμενες μέρες ενόψει της Συνόδου Κορυφής (όποτε και αν αυτή γίνει).

Ηδη, οι δύο πλευρές σπεύδουν να στείλουν τα προειδοποιητικά μηνύματα τους. Για παράδειγμα, μέσα στην εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ως «αγγελιοφόρο» τον πρόεδρο του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε στους δανειστές ένα μήνυμα που συνοψίζεται στα εξής: Προτίθεμαι να κάνω μια – δυο αλλαγές στο πακέτο των μέτρων που προτείνω, υπό τον όρο ότι θα κάνετε και εσείς.

Το ένα πρόβλημα είναι ότι δεν προσδιόρισε τι αλλαγές σχεδιάζει να κάνει, προκειμένου έτσι να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα για τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό ζήτημα.
Το άλλο πρόβλημα είναι ότι λίγες ώρες μετά, μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκλήρυνε απότομα τη στάση του, μπαίνοντας στη λογικό του «σκοτσέζικου ντους». Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του; Αγνωστο. Τις ώρες που μεσολάβησαν από τότε, κανείς δεν μπόρεσε να αντιληφθεί και να καταλάβει. Όσοι τον είδαν πάντως και μίλησαν μαζί του, έφυγαν τρομοκρατημένοι...