Skip to main content

«Σκοπός μας η αειφόρος ανάπτυξη»

Την αειφόρο ανάπτυξη και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής έχει θέσει ως στόχο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με το Νομάρχη Δράμας κ. Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη
Την πλήρη αντίθεσή του στην προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής εκφράζει  ο  νομάρχης Δράμας  κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, μιλώντας στην e-voria.

Τονίζει οτι η  αντίθεσή του έχει μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των συμπολιτών του.  Υποστηρίζει οτι με την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων "θα αχρηστευθεί ο μισός και πλέον εύφορος κάμπος της Δράμας,  δημιουργώντας χιλιάδες ανέργους. Αυτο  είναι αρκετό, για να μη γίνει η εκμετάλλευση των λιγνιτών".

Διερωτάται για το πως είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός να χρηματοδοτεί γενναία την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την προστασία τού περιβάλλοντος και αφετέρου να επιβάλλει την εκμετάλλευση της πιο ρυπογόνου μορφής καυσίμων.

Οι επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση υποστηρίζει οτι δεν είναι τεράστιες, αλλά αποδίδει  το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στην  Δράμα στην αποβιομηχάνιση που υπέστη ο νομός από τα μέσα τής δεκαετίας τού 90 μέχρι και το 2002.

Ωστόσο οι δραμινές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τον τουριστικό κλάδο, παραδέχεται οτι παρουσιάζουν, ήδη, μείωση της ζήτησης των προϊόντων  τους και πτώση τού τζίρου τους, αντιμετωπίζοντας έντονα προβλήματα ρευστότητας και επιβαρύνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και  τη βιωσιμότητά τους.

Κατά τον κ. Ευμοιρίδη ο νομός διαθέτει ισχυρά ατού για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, όπως: προσπελασιμότητα προς Βουλγαρία μέσω τελωνείου Εξοχής από το 2005,  η κατασκευή του νέου κλειστού σύγχρονου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης προς Εγνατία οδό μέσω ΕΣΠΑ και η αναβάθμιση της σύνδεσης με Καβάλα.

Ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Δράμας θεωρεί το διασυνοριακό της χαρακτήρα, τη δυνατότητα παροχής εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τα αποθέματα μαρμάρου, τη φήμη των δραμινών κρασιών και την ποιότητα των δραμινών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι αναπτυξιακοί στόχοι της νομαρχίας Δράμας, κατά τον κ. Ευμοιρίδη,  είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η τουριστική αξιοποίηση του βόρειου ορεινού όγκου του νομού και η αξιοποίηση της νότιας πεδινής περιοχής για δημιουργία σύγχρονων καλλιεργειών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Επίσης η πλήρης αξιοποίηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των ΒΙ.ΠΑ. και ΒΙ.ΠΕ. με την υποστήριξη δραστηριοτήτων αξιοποίησης του  ορυκτού και δασικού πλούτου, η δημιουργία μονάδων δευτερογενούς τομέα, αλλά και περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση ήδη υπαρχόντων μονάδων νέων τεχνολογιών.

Ακόμα η ανεξαρτητοποίηση των ήδη λειτουργούντων Τ.Ε.Ι. της Δράμας με την εγκατάσταση των δύο νέων τμημάτων και επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για επέκτασή του στη Δράμα με νέες σχολές αιχμής.

Επιπλέον η  αξιοποίηση της νέας ενδοχώρας της Δράμας, ήτοι της νότιας Βουλγαρίας, με την εντατικοποίηση της  διασυνοριακής συνεργασίας.

Κύριο μέλημα της νομαρχίας κρίνεται η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση όλων των απαραίτητων συγκοινωνιακών, επικοινωνιακών, εκπαιδευτικών, πολιτισμικών και οργανωτικών υποδομών για την ανάπτυξη του νομού.

Σπουδαίας σημασίας για το νομάρχη είναι και η ταχύτερη δυνατή κατασκευή τού νέου κλειστού και με ανισόπεδους κόμβους τετράιχνου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης (σύνδεση με Εγνατία) ενταγμένου ήδη στο ΕΣΠΑ καθώς και του άξονα Λιμάνι Καβάλας – Δράμα -Εξοχή (Βουλγαρία). Ο νομάρχης διεκδικεί   την ένταξη της Δράμας στους σχεδιασμούς τής Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

"Τα υψηλά κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου (Δ΄ Ζώνη), η απόκτηση ενδοχώρας μετά το άνοιγμα του Τελωνείου Εξοχής, η έλευση του φυσικού αερίου στη Δράμα έχουν δημιουργήσει νέες ευοίωνες προοπτικές για το νομό", προσθέτει .

Για τον τουρισμό ο κ. Ευμοιρίδης υποστηρίζει πως δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής από την οικονομική κρίση και αυτό γιατί ο νομός δεν επιδιώκει ένα μαζικό κύμα τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα προγραμματίζει  τη συνεχή αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών.

Στον τομέα της τουριστικής προβολής, η νομαρχία αναπτύσσει σημαντικές δράσεις για την ανάδειξη του νομού ως  προορισμού εναλλακτικών μορφών τουρισμού.  Οι τουριστικές εγκαταστάσεις σε ξενοδοχεία και ξενώνες τονίζει πως βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, είναι υψηλής ποιότητας και αισθητικής, άμεσης εξυπηρέτησης, ενώ οι τιμές τους είναι προσιτές και κατώτερες της ποιότητας που προσφέρουν.

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί κατά το νομάρχη και στα προβλήματα των αγροτών και της τοπικής οικονομίας.

Φώτης Λώλας