Skip to main content

Οι Σκοπιανοί έκοψαν τον φράχτη και επέστρεψαν 1.500 πρόσφυγες

Σε ανακοίνωση του το σκοπιανό υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι και οι 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες επιστράφησαν στην Ειδομένη.

Μια τραγική ιστορία στις πλάτες χιλιάδων προσφύγων διαδραματίζεται στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ μετά την μαζική έξοδο μεταναστών και προσφύγων χθες από την Ειδομένη με στόχο να περάσουν από αφύλαχτο πέρασμα στη γειτονική χώρα. 

Την ίδια ώρα που η Αθήνα επιμένει πως θα αναμένει επίσημο αίτημα από τα Σκόπια για το αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες, σε ανακοίνωση του το σκοπιανό υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι και οι 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες επεστράφησαν στην Ελλάδα.

Επίσης, οι δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα και τους μετέφεραν σε ελληνικό έδαφος με φορτηγά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σκοπιανοί έκοψαν τον φράχτη σε σημείο κοντά στην Ειδομένη και από εκεί επαναπροώθησαν εκατοντάδες πρόσφυγες στον καταυλισμό.  

Η ελληνική πλευρά πάντως διά στόματος του αρμόδιου υπουργού για τον Συντονισμό των δράσεων στο προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα το διαψεύδει και τονίζει πως «θα ακολουθηθεί η διπλωματική οδός». 

Την ίδια στιγμή, «μαζική και οργανωμένη» προσπάθεια προώθησης προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, μέσα από «παράνομα περάσματα», καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, σε διαδοχικά σχόλιά του στο Twitter.

Σε αυτά, ο κ. Πόποσκι κάνει λόγο για «ενθάρρυνση», ενώ, ασκώντας κριτική στην Αθήνα, υποστηρίζει πως η παρουσία περισσότερων μεταναστών και προσφύγων σε καταυλισμούς στα σύνορα ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση και χειροτερεύει τη μεταχείριση των ανθρώπων.

Τονίζει, δε, ότι μόνο μια ενωμένη και ανθρωπιστική απάντηση από την ΕΕ θα δώσει τη λύση, έτσι ώστε η παράνομη μετανάστευση να μην καταστεί καθημερινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες προέβησαν στην παραβίαση των συνόρων έπειτα από τη διανομή άγνωστης προέλευσης φυλλαδίου στα αραβικά, που μοιράστηκε στην Ειδομένη και το οποίο συνοδευόταν από σχετικό χάρτη.