Skip to main content

Σκόπελος: Οι βορειοελλαδίτες ανακαλύπτουν ξανά το γαλαζοπράσινο νησί

Θετικά τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση φέτος στην Σκόπελο, το νησί με την πλούσια βλάστηση και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Με φόντο την πλούσια βλάστησή της και τα γαλαζοπράσινα νερά της, η Σκόπελος στοχεύει να προσελκύσει μεγαλύτερο μέρος τουριστών, κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, αναμένεται να συμβάλει και η ακτοπλοϊκή της σύνδεση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω της Hellenic SeaWays, η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά.

Η Σκόπελος, η οποία διαθέτει περίπου 6.000 κλίνες, με 43 ξενοδοχεία και περίπου 200 πανσιόν, αναμένει μια αύξηση των τουριστών της τάξης του 15-20%. Θετικά είναι τα μηνύματα από τις κρατήσεις, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι η πληρότητα την υψηλή περίοδο 15 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου θα ξεπεράσει το 100%.

«Φέτος περιμένουμε μια τουριστική άνοδο 10-12% για τη χαμηλή σεζόν και 110% για υψηλή σεζόν. Υπάρχουν κρατήσεις που έχουν γίνει στα ξενοδοχεία», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν εγκαταστάσεις στο νησί, είτε ξενοδοχειακές, είτε φαγητού και διασκέδασης, για όλα τα βαλάντια». Την περσινή περίοδο, στα ξενοδοχεία έμειναν περίπου 35.000 – 40.000 τουρίστες.

Αυτή την περίοδο, επισκέπτονται το νησί κυρίως τουρίστες από την Σκανδιναβία και την Ιταλία. Η Σκόπελος, όμως, η οποία έχει χαρακτηριστεί το πιο πράσινο του Αιγαίου, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες και σε αυτό συνέβαλε και η ταινία «Mamma Mia», καθιστώντας έτσι ως έναν καταξιωμένο τουριστικό προορισμό.

«Ό,τι βρήκαν οι παραγωγοί της ταινία από το Hollywood στην Σκόπελο, αυτό έρχονται οι τουρίστες και βλέπουν εδώ. Είναι το πράσινο που επικρατεί στο νησί, το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας, είναι η φύση που υπάρχει έξω», είπε ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές και φέτος στο νησί διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με τα τελευταία χρόνια, καθώς, οι Σκοπελίτες επέλεξαν να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις του ΦΠΑ.   

Στόχος, πάντως, τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των ανθρώπων του τουρισμού, είναι να μην επηρεαστεί το νησί από ένα μεγάλο κύμα τουριστών, αλλά να κρατήσει την παραδοσιακή του εικόνα.

«Δεν στοχεύουμε μόνο να φέρουμε κόσμο, αλλά αυτός που θα έρθει να κρατήσει και κάτι, να του μείνουν εικόνες», σημείωσε ο δήμαρχος.

«Η Σκόπελος είναι πιο κοντά στην παλιά Ελλάδα, λιγότερο πειραγμένη από τα μεγάλα κύματα τουριστών, είναι ένα νησί πιο αγαπησιάρικο, και γι΄ αυτό έχει τους δικούς του οπαδούς», υπογράμμισε από την πλευρά της η Μαρία Βογιατζόγλου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων, σύμφωνα με την οποία «ένας επισκέπτης έχει να δει στο νησί εξαιρετικά ωραίες παραλίες, μια βλάστηση και μια φύση που είναι πραγματικά ιδιαίτερη».

Οι κάτοικοι της Σκοπέλου, οι οποίοι είναι πάνω από 5.000, ασχολούνται όχι μόνο με τον κλάδο του τουρισμού αλλά και της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Οι τουρίστες εκτός από τον ήλιο και θάλασσα, μπορούν να επισκεφθούν τις περίπου 400 εκκλησίες και τα μοναστήρια, ενώ μπορούν να δοκιμάσουν ντόπιες γεύσεις, όπως η σκοπελίτικη πίτα και τα δαμάσκηνα.

Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια πλευρά βρίσκονται οι περισσότερες παραλίες, όπως ο Στάφυλος, το Βελανιό, ο Αγνώντας, το Λιμνονάρι, ο Πάνορμος, ο Άγιος Ιωάννης.

Το Λιμνονάρι είναι ένας απάνεμος κόλπος με ήρεμα και καθαρά νερά

 

Η Σκόπελος είναι μουδιασμένη τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο επενδύσεων. Η τελευταία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα αναγέρθηκε  πριν από περίπου πέντε χρόνια. Πλέον οι άνθρωποι του τουρισμού περιορίζονται μόνο σε εκσυγχρονισμό των μονάδων τους, κυρίως, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Θετικός άνεμος για τη Σκόπελο η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη βοήθεια στην τουριστική κίνηση των Σποράδων αναμένεται να δώσει και φέτος η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη μέσω της Hellenic Seaways.

«Το καραβάκι που μπήκε πέρσι βοήθησε πάρα πολύ στην έλευση τουριστών από τη Θεσσαλονίκη, τη Β. Ελλάδα και από τα Βαλκάνια. Ήταν ένα αίτημα πολλών ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι 25.000 επιπλέον κόσμος ήρθαν κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη στις Σποράδες μόνο τον πρώτο μήνα πέρσι», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης.

«Πιστεύω ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά στην τουριστική κίνηση. Βοήθησε πάρα πολύ και τα τρία νησιά. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος», σημείωσε η κ. Βογιατζόγλου.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως την πρώτη εβδομάδα των δρομολογίων με το Flying Cat 4 μετακινήθηκαν προς Σποράδες περίπου 2.000 άτομα, σύμφωνα με τον ναυτικό πράκτορα της Hellenic Seaways στη Θεσσαλονίκη, Γιάννη Δημητριάδη.

Ένα δρομολόγιο πραγματοποιείται καθημερινά, με προορισμό Θεσσαλονίκη – Σκιάθο – Σκόπελο – Αλόννησο, από τις 2 Ιουνίου. Έως τις 29 Ιουνίου θα εκτελούνται πέντε δρομολόγια την εβδομάδα – εκτός Τρίτης και Τετάρτης – ενώ από τις 30 Ιουνίου και έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2017, τα δρομολόγια θα εκτελούνται καθημερινά, με ώρα αναχώρησης 10.00 και επιστροφή στις 18.40. Το Flying Cat φτάνει στο λιμάνι της Σκιάθου στις 13.00, στις 13.30 στη Σκόπελο και στις 14.00 στην Αλόννησο.«Περιμένουμε να κλείσουν τα σχολεία και στη συνέχεια θα αναμένουμε αύξηση της κίνησης», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαίρη Διαμάντη εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να δρομολογηθεί και καράβι στην γραμμή Θεσσαλονίκη – Σποράδες.  

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι προσπάθειες του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Πέγκα να υπογραμμίζει ότι η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε ένα Hub για την ευρύτερη περιοχή. «Για μας είναι ζωτικό, η Θεσσαλονίκη έχει γίνει Hub για την περιοχή. Μπορεί να συνδεθεί με άλλους προορισμούς και αυτό προσπαθούμε με την Πέλλα, τη Βεργίνα, τον Όλυμπο και τις Σποράδες», σημείωσε.  

Όπως εξήγησε ο κ. Πέγκας, «το ζητούμενο είναι να υπάρχει δυνατότητα οι επισκέπτες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη να κάνουν και άλλα πράγματα, να υπάρχουν συνδυαστικά πακέτα, να υπάρχει προσβασιμότητα και άλλα σημεία ενδιαφέροντος και αυτό είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια με τη Hellenic Seaways».

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού εκτίμησε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είναι σημαντικό να συνδεθούν οι Σποράδες με την πόλη πολύ πιο τακτικά.