Skip to main content

Σκληρή στάση έναντι της Βρετανίας θέλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας τους Βρετανούς, αλλά δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Υπέρ της υιοθέτησης σκληρής στάσης έναντι της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε. τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας τους Βρετανούς, αλλά δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Οsnabruecker Zeitung.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Σόιμπλε είπε ότι το κύριο ζήτημα στις συνομιλίες για το Brexit είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και για τις δύο πλευρές, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι δύσκολο εξαιτίας των πολλών σύνθετων ζητημάτων που εμπλέκονται και του διετούς χρονοδιαγράμματος.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενημέρωσε επισήμως την Τετάρτη τις Βρυξέλλες για την πρόθεση της χώρας της να αποχωρήσει από την Ε.Ε. ενεργοποιώντας έτσι τη διαδικασία των διετών διαπραγματεύσεων σχετικά με τους όρους του διαζυγίου.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, η Βρετανία δεν θα διατηρήσει την πρόσβαση που έχει σήμερα στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, αν δεν αποδεχτεί τους κανονισμούς που συνδέονται με αυτή.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί η Βρετανία, καθώς το Brexit θα πλήξει έτσι κι αλλιώς όχι μόνο την ίδια αλλά και όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη». «Αλλά φυσικά είναι σημαντικό να κρατήσουμε ενωμένη την υπόλοιπη Ε.Ε.», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα πως το Λονδίνο θα επιχειρήσει να δημιουργήσει αντιπαράθεση μεταξύ τους και γι' αυτό θα πρέπει να είναι ενωμένα στις συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση.