Skip to main content

Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο για τη Χρυσή Αυγή και τον ναζισμό

Με αφορμή την επίσκεψη του δημάρχου στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Τελ Αβίβ, ξέσπασε διαμάχη με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο σε σχέση με το ναζισμό.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου μεταξύ του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλο για τον ναζισμό.

Ο δήμαρχος κατά την ομιλία του και αναφερόμενος στο ταξίδι στο Τελ Αβίβ και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, απευθύνθηκε προς τον κ. Ματθαιόπουλο: «Σας ενοχλούν αυτές οι αναφορές κύριε Ματθαιόπουλε; Ρωτάω γιατί είστε αντισημίτες και υπέρμαχοι της ναζιστικής ιδεολογίας».  

«Γιατί το λες αυτό σ' εμένα», απάντησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής για να απαντήσει ο δήμαρχος: «Με ενοχλεί η ναζιστική ιδεολογία σας».   

Τη στιγμή εκείνη, ο κ. Ματθαιόπουλος αρνήθηκε ότι το κόμμα του πρεσβεύει τον φασισμό, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να απαντήσει ότι τον «προκαλεί η παρουσία ενός ανθρώπου με φασιστική αντίληψη εδώ μέσα». «Δεν ενοχλούμαστε όμως γιατί δύο είστε όλοι και όλοι. Εσείς βέβαια ονειρεύεστε να πάρετε και τη δημαρχία», είπε ο κ. Μπουτάρης.

«Αυτό που κάνετε δεν είναι δημοκρατικό. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα πολιτικό κόμμα, αναγνωρισμένο από το κράτος», σχολίασε ο κ. Ματθαιόπουλος, για να απαντήσει ο κ. Μπουτάρης ότι «αν λες ότι δεν είναι φασιστικό κόμμα, τότε δεν ξέρεις να διαβάζεις».

«Γιατί ψάχνεσαι και ανοίγεις από το πουθενά το ζήτημα» σχολίασε ο Σταύρος Καλαφάτης, απευθυνόμενος στον δήμαρχο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου, σημειώνοντας ότι ο φασισμός δεν είναι θέμα για χαριτωμενιές αλλά επικίνδυνο. «Όταν η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον Φύσσα και επιτέθηκε σε μικροπωλητές, όταν η Χρυσή Αυγή έδινε αίμα μόνο για Έλληνες, αυτά με τι έχουν σχέση», διερωτήθηκε η κ. Καλφακάκου.

«Ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», σχολίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Δελλής.

Λίγο αργότερα, ανέβηκε στο βήμα ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος απάντησε στις τοποθετήσεις και όπως είπε χαρακτηριστικά «να συστηθεί».

«Μη συμπεριφέρεστε αλαζονικά, γιατί η αλαζονεία τιμωρείται. Κι αν δεν νιώθετε την απειλή από εμένα επειδή εκπροσωπώ και άλλον έναν δημοτικό σύμβουλο, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν, κρίνουν και αναλόγως θα πράξουν. Ήρθε η ώρα λοιπόν να συστηθώ», σημείωσε ο κ. Ματθαιόπουλος. Ξεκαθάρισε ότι στο εξής «κάθε υβριστική συκοφαντία εις βάρος του θα αντιμετωπίζεται εάν όχι με επιχειρήματα, με άλλον τρόπο».  

Απαντώντας στην κ. Καλφακάκου, σημείωσε ότι «Χρυσή Αυγή δεν υπέγραψε κανένα Μνημόνιο», και απευθυνόμενος στον δήμαρχο τόνισε ότι ανήκει στο συνταγματικό τόξο, το οποίο χαίρεται για την υπογραφή των Μνημονίων. «Μιλάτε για βία, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για τις αυτοκτονίες είναι λαϊκισμός. Σας ενοχλεί ελληνικός εθνικισμός, ο αριστερός και εβραϊκός δεν σας ενοχλεί. Πάνω σε αυτό το ίματζ κάνατε καριέρα», ανέφερε ο κ. Ματθαιόπουλος.

Ανεβαίνοντας στη συνέχεια ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος στο βήμα έκανε λόγο για απειλές μέσα στην αίθουσα. «Λίγο σεβασμός στο δημοτικό συμβούλιο. Μας απειλείτε, είναι θανάσιμη απειλή; Όλοι νιώσαμε ότι με τον τρόπο που μιλήσατε είναι μια θανάσιμη απειλή. Εσείς απειλείτε με μηνύσεις», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας το βίντεο από τη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής.

«Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα τα συναντάμε και στα σχολεία», σχολίασε η Μόνιμα Αϊβάζογλου, η οποία δήλωσε ταραγμένη από την σημερινή συνεδρίαση. «Η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρήσει στις λαϊκές τάξεις και πρέπει να βρούμε τους λόγους», ανέφερε ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Απάντηση Μπουτάρη

«Η Χρυσή Αυγή είναι μη αποδεκτή ιδεολογία. Άρα το να υπενθυμίζουμε κάθε τόσο ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει θέση στις δημοκρατικές διαδικασίες. Πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι ο Ματθαιόπουλος είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΧΑ. Και τώρα έχουμε και τη συγκρότηση παράταξης για τις εκλογές στο σωματείο εργαζομένων, αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Λένε οτι εμείς είμαστε πατριώτες, τον κακό τους τον γλάρο είναι. Έχουμε μια έξαρση του εθνικισμού για να μην πω παραπάνω. Δεν θα τους δώσουμε αυτή την ευχαρίστηση. Είμαι αποφασισμένος να υπενθυμίζω στην πόλη, ότι ο κύριος τάδε έρχεται ψηφίζει όλα αρνητικά και σηκώνεται και φεύγει. Κάθε τόσο θα σηκώνω θέμα Χρυσής Αυγής. Θα δείτε θα κάνουν και την παράταξη στους εργαζόμενους και θα μπουν μέσα στο σωματείο. Θα δείτε τι κακό μας περιμένει. Γιατί μας περιμένει αυτοί είναι φίδια κολοβά», απάντησε στον επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρη.