Skip to main content

Σκληρή γλώσσα Τζιτζικώστα στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ

Στείλαμε 42 επιστολές και πήραμε πέντε απαντήσεις, είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Έκκληση προς τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων.

Σκληρή γλώσσα για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) χρησιμοποίησε για την κυβέρνηση ενώπιον του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Αλέξη Χαρίση, χρησιμοποίησε σήμερα στην τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος η συνεργασία της κυβέρνησης, με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ασκώντας κριτική για τα μέχρι σήμερα βήματα για την έναρξη του ΣΕΣ 2014 – 2020.

«Δεν κατανοούμε τη στάση της κυβέρνησης. Ως Περιφέρεια, βάσει και του νέου νόμου για τη διαχείριση των προγραμμάτων αποστείλαμε συνολικά 42 επιστολές στα υπουργεία και τις επιτελικές δομές της κεντρικής διοίκησης. Οι απαντήσεις που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, είναι μόλις πέντε! Και γιατί έχουν τόσο σημασία οι απαντήσεις και η συνεργασία με τα υπουργεία; Γιατί δυστυχώς, σύμφωνα με το νόμο της εφαρμογής του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των υπουργείων, για την εφαρμογή πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους και που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς τις καθορίσαμε με βάση τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας. Με τους ρυθμούς αυτούς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε. Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται, ότι το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, είναι η βασική και η κορυφαία εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Και η αδυναμία αυτή κοστίζει ήδη στη χώρα. Κοστίζει σε πόρους και κεφάλαια, σε θέσεις εργασίας, σε έργα υποδομής που είναι σήμερα απαραίτητα. Οι ρυθμοί της κυβέρνησης έχουν κόστος στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς τον κ. Χαρίση: «Ενεργοποιήστε τις δομές του υπουργείου σας. Δε γίνεται να συνεχίσουμε να κινούμαστε άλλο σε αυτούς τους ρυθμούς. Δε γίνεται η χώρα να μην έχει ανοιχτό αναπτυξιακό νόμο. Δε γίνεται να μην γνωρίζουμε πώς, πότε και από ποιους θα υλοποιηθούν τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων σε μια αγορά που στενάζει κυριολεκτικά. Δε γίνεται να μην ξέρουμε ποιος και πώς θα υλοποιήσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα όπως το εξοικονομώ κατ´ οίκον, ή το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων. Δε γίνεται να μην έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το περιεχόμενο των δράσεων του αγροτικού ταμείου που θα υλοποιήσουμε οι Περιφέρειες».

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, που έφτασαν το ενάμιση έτος, είναι να μην μπορεί να ανοίξει τον αριθμό των προσκλήσεων για την ένταξη νέων έργων η Επιτροπή Παρακολούθησης.

Εξειδίκευση 300 εκ. ευρώ

Πάντως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε σήμερα προς εξειδίκευση ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Και ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο ΣΕΣ 2014 – 2020 είναι η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο (περίπου 7 εκ. ευρώ).

Στις 6 Ιουλίου ανοίγει το ΣΕΣ

Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε πάντως ότι στις 6 Ιουλίου 2015 θα γίνει η πρώτη Επιτροπή Παρακολούθηση του ΣΕΣ από το αρμόδιο υπουργείο για όλη τη χώρα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ακολούθως θα ενεργοποιηθεί επιτέλους το πρόγραμμα. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η σημερινή κατάσταση διακρίνεται από μεγάλη πίεση και έλλειψη ρευστότητας, παρόλο που οι χρηματοροές του ΕΣΠΑ ακολουθούν δική τους διαδρομή. Πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η δημοσιονομική κυριαρχία. Χωρίς αυτή ο βαθμός υλοποίησης του ΕΣΠΑ δεν μπορεί να είναι εξασφαλισμένος».

Ο κ. Χαρίτσης έθεσε άλλα δυο ζητήματα:

1.Πέρα από το ΕΣΠΑ απαιτούνται μέτρα στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για τη μείωση του χρέους, ώστε να προκύψουν θεραπευμένες παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να κατευθυνθούν σε επενδύσεις.

2.Η ίδρυση ενός δημόσιου χρηματοδοτικού θεσμού, μιας νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, βήμα που η κυβέρνηση εξήγγειλε, προχωρά στην υλοποίησή του.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι διαθέσιμοι πόροι πανελλαδικά από το ΣΕΣ 2014 – 2020 είναι 26,5 δισεκατομμύρια ευρώ (συνολική δημόσια δαπάνη). Οι Περιφέρειες παίρνουν το 38%, δηλαδή 6,6 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη και των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το ποσό αυτό θα φτάσει στα 8,2 δισ. ευρώ.

Δημοτικά ομόλογα προτείνει ο Μπουτάρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που εκπροσώπησε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε την πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ. Τόνισε όμως ότι «χρειάζονται παρεμβάσεις σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου για να διευκολυνθεί η κατάσταση και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διότι σήμερα είναι δύσκολα και περίπλοκα τα πράγματα. Εμείς κάνουμε μια νέα ανάγνωση του αστικού χώρου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπουτάρης για το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Χ10», όπου περιλαμβάνονται οι αναπτυξιακοί άξονες για τη Θεσσαλονίκη ως το 2030. Σημείωσε επίσης ότι είναι απαραίτητες οι διαδημοτικές συνεργασίες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, κάτι που έγινε με τη θαλάσσια συγκοινωνία και πρέπει να γίνει και με τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία δημοτικών ομολόγων ως πηγή χρηματοδότησης των έργων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σαν δημοψήφισμα για τα έργα της πόλης.

ΕΚΤ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα μας, Φίλιπ Μπουζ, είπε ότι αισθάνεται παντρεμένος με την Ελλάδα και τόνισε ότι οι Περιφέρειες είναι εκείνες που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την υπέρβαση της κρίσης. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τους πόρους που θα διαχειριστούν περισσότερα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι Περιφέρειες. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, που έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά στο ΣΕΣ 2014 – 2020», δήλωσε.