Skip to main content

Σκληρή γλώσσα Παπανδρέου κατά ΚΚΕ

Με σκληρά λόγια επιτέθηκε στο ΚΚΕ ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, τόσο για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά όσο και γιατί «τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη».
Με σκληρά λόγια επιτέθηκε στο ΚΚΕ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, τόσο για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά που έπληξαν την εικόνα της χώρας όσο και γιατί «τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη».

Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Παπαρήγα για τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά θέματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει μεγάλες ευθύνες, καθώς αρνείται να τηρήσει αποφάσεις δικαστηρίων.

«Ευνομία, σύνταγμα τα πετάμε από το παράθυρο», παρατήρησε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι ενέργειες των συνδικαλιστών του ΚΚΕ δεν προστατεύουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τις θέσεις εργασίας. «Με τις ενέργειές σας αυτές, αφαιρείτε εθνικό εισόδημα από τη χώρα και θέτετε υπό απειλή τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε το ΚΚΕ για υπόθαλψη κινητοποιήσεων στο λιμάνι εν μέσω τουριστικής περιόδου.

«Πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον εργασιακό χώρο, να ενταχθούν οι ναυτικοί στα κρουαζιερόπλοια. Με την άρση του καμποτάζ περιμένουμε 45.000 νέες θέσεις εργασίας. Εσείς δεν θέλετε καμία εξέλιξη στις εργασιακές σχέσεις, λες και είναι ο κόσμος στάσιμος δίπλα μας. Ο συντηρητικός σας δογματισμός βάζει σε ομηρία ανέργους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από μέρους της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνουν σαν αυτές της Κίνας, της Ινδίας και της Αφρικής, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό. «Μια τέτοια ανάπτυξη στην Ελλάδα την απορρίπτουμε θέλουμε ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών προοπτικών σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση όλου του εργατικού δυναμικού», σημείωσε.

Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα κατέκρινε τις συμφωνίες ανάπτυξης που υπέγραψε η κυβέρνηση με Κίνα και Τουρκία. «Ανοίξατε το δρόμο επιχειρήσεις ελληνικές να εξάγουν τα κεφάλαιά τους στην Τουρκία. Κατασκευάζονται ελληνικά πλοία στα ναυπηγία της Κίνας. Με την πολιτική σας μας γυρνάτε πολλά χρόνια πίσω»,  κατέληξε.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «θέλουμε να πετύχουμε να είναι και βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και δίκαιο, να μην υπάρχουν ούτε ανισότητες μεγάλες, να διασφαλίζει αξιοπρεπή σύνταξη. Θέλουμε και ένα προνοιακό σύστημα το οποίο δεν υπήρχε, ήταν υποτυπώδες». Δεσμεύτηκε, δε, «να φτιάξει ένα σύστημα πρόνοιας το οποίο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των αδύναμων».

«Προχωράμε στην προστασία των εργαζομένων. Χτυπάμε την παράνομη εργασία. Δεν θα γκρεμίσετε τον καπιταλισμό γκρεμίζοντας την Ελλάδα, σας καλώ να σταματήσετε άμεσα όλα όσα υπονομεύουν την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

«Μπορούμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα»

Σε πιο ήπιο κλίμα κυμάνθηκε η διαμάχη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα, ωστόσο πρόσθεσε ότι «έχοντας σταθεροποιήσει το οικονομικό περιβάλλον μπορούμε να χτίσουμε μαζί μια διαφορετική οικονομία, να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της υστέρησης».

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «στους λίγους μήνες που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα ανάταξης έχουμε πετύχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, είμαστε σε σωστό δρόμο, οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο».

«Από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση δίνουμε τιτάνια μάχη, δίνουμε καθημερινά μάχη για ανασύνταξη και ανάταξη της χώρας, αυτό αφορά κατά κύριο λόγο στην οικονομική ανάπτυξη και τις ΜμΕ. Πρώτο μας καθήκον ήταν να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει η ελληνική οικονομία, να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία», συμπλήρωσε.

«Σήμερα ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η κορυφή του παγόβουνου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ από τη πλευρά του διερωτήθηκε, αφού ο πρωθυπουργός κάνει σωστές διαπιστώσεις, τότε γιατί η πολιτεία δεν εφάρμοσε το νόμο όποτε χρειάστηκε στα λιμάνια.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά είναι κρίσιμη με 65.000 μαγαζιά να έχουν βάλει ήδη λουκέτο, ενώ κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας δείχνουν νεκροταφείο: «Το 45% της λιανικής είναι στα χέρια των Κινέζων, το 20% στην παραοικονομία, άλλο τόσο στα «μεγαλομάγαζα» και μένει μόλις το υπόλοιπο για τον επιχειρηματία του κέντρου και της γειτονιάς που επιβαρύνεται από την εγκληματικότητα κα το φόβο της γκετοποίησης», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ζητώντας από την κυβέρνηση «να σπάσει αυγά».

Στην κατεύθυνση αυτή διερωτήθηκε «ποιος τρελός θα ανοίξει σήμερα επιχείρηση στην Ελλάδα με φορολογία 45%, όταν είναι 10% στην Κύπρο και 15% στη Βουλγαρία. Κλείνοντας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει θετικά στην πρόταση Πούτιν για το κλίρινγκ, προκειμένου να μην υπάρχει μοναδική εξάρτηση από την Τρόϊκα.
 
Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά προγράμματα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για παροχή χαμηλότοκων δανείων, εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων, αύξηση της ρευστότητας και με το ευνοϊκό κλίμα από τη νομοθέτηση του «Καλλικράτη».

Κάνουμε εργώδεις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, και προς τη Ρωσία, όντας ανοιχτοί σε συνεργασία και σε θέματα όπως το κλίρινγκ, προς την Κίνα, τις Ινδίες, τη Λιβύη, το Κατάρ κοκ για την επίτευξη σημαντικών επενδύσεων.

Όμως οι αλλαγές για να πιάσουν τόπο, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, θέλουν χρόνο και πείσμα με ένα «δύσκολο» Δημόσιο, που πρέπει να ξαναμάθει να λειτουργεί αποτελεσματικά και τη συμβολή όλων για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τη μοιρολατρία.

Διαμάχη για τη μετάφραση

Συνωμοσιολογία, κυνήγι φαντασμάτων και μάχη οπισθοφυλακών καταλόγισε ο πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ και στον επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας σε ερώτηση του τελευταίου για τους όρους της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του, επανήλθε στη χθεσινή ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, περί διαφορών μεταξύ του επίσημου κειμένου του Μνημονίου και της ελληνικής του μετάφρασης, ενώ μίλησε για δυνατότητα εκχώρησης των δικαιωμάτων των δανειστών σε τρίτους, εκτός ΕΕ, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις - αλλά και την «παραίτηση της Ελλάδας από κάθε ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, σε ό,τι αφορά την ίδια και τα περιουσιακά της στοιχεία».

«Είναι εντυπωσιακή η προσπάθειά σας να ανακαλύψετε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Δίνετε μάχη οπισθοφυλακών γιατί καταψηφίσατε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μηχανισμό, αλλά δεν μας είπατε πώς συμβιβάζονται οι κοινωνικές σας ευαισθησίες, με την αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων, όπου θα βρισκόμασταν εάν κηρύσσαμε στάση πληρωμών. Καλές οι ευαισθησίες σε φιλολογικές συζητήσεις, αλλά το μείζον για μια προοδευτική κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει βασικά δικαιώματα, είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε.

Σχετικά με τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα, περί ύπαρξης όρων του Μνημονίου που δεν καταγράφονται στην ελληνική του μετάφραση, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πως «τίποτα δεν είναι μυστικό, κρυφό, παράδοξο, παράτυπο, αποτέλεσμα μιας κάποιας συνωμοσίας σε βάρος των πολιτών και των συμφερόντων τους. Όλα μα όλα, είναι γνωστά και αναρτημένα στο Διαδίκτυο».

Όσο δε για την «παραίτηση από την ασυλία του Δημοσίου», υποστήριξε πως οι επικαλούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, όροι του Μνημονίου, αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις κάθε δανείου που συνάπτεται, τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές δίκαιο και αφορούν την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, χωρίς κινδύνους «να κατασχεθούν ο Παρθενώνας ή οι αιγιαλοί».

«Αδυνατώ να πιστέψω ότι χαθήκατε στη μετάφραση. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις, εάν γνωρίζατε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του Μνημονίου - κι αν ναι, γιατί δεν τις αναφέρατε στο Κοινοβούλιο», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

«Με ποιο δικαίωμα παίρνετε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον τριών γενεών, αφού ο περιορισμός στο ύψος των συντάξεων ισχύει για 50 χρόνια; Τα έξοδα και οι λειτουργικές δαπάνες του δανείου επιβαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ - όσα δηλαδή, πήρατε από τους δημόσιους υπαλλήλους κόβοντας τα δικαιώματά τους. Αν βρούμε τον τρόπο να αποπληρώσουμε το δάνειο πιο νωρίς, θα πληρώσουμε πρόστιμο. Δώσατε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να υπογράφει ό,τι θέλει, λες και είναι η Βουλή λέσχη συζητήσεων. Η δημόσια περιουσία, ανυπολόγιστης υλικής και πολιτισμικής αξίας, κινδυνεύει αν οι δανειστές μας μονομερώς καταγγείλουν τη σύμβαση. Κι επειδή μπορεί να νομιστεί ότι μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, καταθέτω πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Guardian, που λέει πως η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της για να σώσει την οικονομία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ξέρω αν μετά απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας, χαίρουν ακόμα της εμπιστοσύνης σας ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Λοβέρδος. Εσείς πάντως, δεν συνεχίζετε να απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των πολιτών που σας στήριξαν πριν 7 μήνες», κατέληξε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ξέρω ποιος θα πρέπει να μιλά για την εμπιστοσύνη της ΚΟ κε Τσίπρα», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πιο αξιόπιστο τον ξένο Τύπο που μας λοιδορεί. Για τα νησιά έχω απαντήσει στην κα Μέρκελ, στους Γερμανούς δημοσιογράφους», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

«Και θέλω να σας πω: Αν δεν είχαμε πάρει δάνειο, θα είχαμε ακόμα δάνεια να αποπληρώσουμε. Τι θα γινόταν; Τότε θα έρχονταν να ζητήσουν τις περιουσίες για τις οποίες εσείς κόπτεστε. Εμείς κατορθώσαμε να διασώσουμε τις περιουσίες αυτές. Μακάρι βεβαίως να ήταν το επιτόκιο ακόμα χαμηλότερο. Είχαμε όμως το δίλημμα να δανειστούμε με διπλάσιο επιτόκιο ή και καθόλου - όπως η Πορτογαλία που δανείστηκε με υψηλότερο επιτόκιο. Είμαστε εμείς πιο προστατευμένοι απ’ τους άλλους. Αφήστε λοιπόν την κινδυνολογία και τη συνειδητή καλλιέργεια φόβου», προέτρεψε τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.