Skip to main content

Σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό και για τους Γάλλους

Περισσότερα χρόνια θα πρέπει να δουλεύουν οι Γάλλοι πριν συνταξιοδοτηθούν και όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα θα πληγούν από μεγαλύτερες εισφορές, με βάση τις αρχές του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση τ
Οι Γάλλοι θα υποχρεωθούν να εργάζονται περισσότερα χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν και όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα θα πληγούν από τις μεγαλύτερες εισφορές, με βάση τις αρχές του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που παρουσιάστηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Ουέρθ παρουσίασε τις προτάσεις του για το συνταξιοδοτικό και τις έστειλε στους επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος ενόψει των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα.

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να καλύψει τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, ελπιζοντας ότι έτσι θα δώσει και αποδείξεις στους επενδυτές ότι είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η παραμονή στην εργασία περισσότερα χρόνια «είναι η βάση για ένα βιώσιμο και δίκαιο» σύστημα.

Ωστόσο άφησε ανοικτό προς διαπραγμάτευση το θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, ή των ετών που θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κάποιος ασφαλισμένος για να συνταξιοδοτηθεί.

Το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι το 60ό έτος της ηλικίας, μικρότερο δηλαδή από αυτό που ισχύει στις γειτονικές χώρες, αλλά τα συνδικάτα επιμένουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει για να μην πληγούν όσοι έχουν αρχίσει να εργάζονται από πολύ νωρίς.

Ως χειρονομία καλής θέλησης προς τα συνδικάτα, θεωρείται η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, για αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, ώστε να χρηματοδοτηθεί το σύστημα με βάση το εισόδημα.

Ο υπουργός Εργασίας ελπίζει ότι τον επόμενο μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και το νομοσχέδιο θα λάβει την οριστική μορφή του.